Selecteer een pagina

Opdracht 1:

Twee oude mannen kijken toe, terwijl de dochter van één van hen, haar baby (Benny Wult) de borst geeft. Ze praten o.a. over het onweer, dat ze nooit zullen meemaken omdat hun leven maar één dag duurt. Ze haasten zich met vele andere bejaarden naar het strand om de zon (het wonderwiel) op te zien komen; vlak daarna sterven ze.
Even later brengt de moeder Benny naar school; onderweg begint ze grijs en rimpelig te worden. Voor de school begon merkte Benny’s moeder iets heel belangrijks op; dat hij goed moest opletten tijdens de lessen want niets zal twee keer worden uitgelegd. In Benny’s klas zitten allemaal kinderen die ’s morgens vroeg zijn geboren. De leraren wisselen elkaar snel af. Vooral twee lessen blijken voor Benny van groot belang te zijn: de les van de biologieleraar over het afsterven van de seksuele functies na de eerste paringsdaad en de les van de priester over de zin van de seksuele éénmaligheid en het gelukzalige korte leven in de hemel (in de hel is het leven eindeloos lang en alles tot het vervelende toe herhaalbaar).
Enkele uren later zit Benny, die nu piloot bij de luchtmacht is, in een kroeg. Een blinde man, genaamd Scant, waarschuwt een meisje (Gini Trades) voor de grote ventilator. Benny raakt met Gini in gesprek en wordt verliefd op haar; ze gaan samen naar de disco en beloven elkaar te schrijven. Een paar minuten later gaat Benny bij Gini op bezoek in het studentenhuis. Ze wil na een kwartier met hem naar bed, omdat ze daarna pas geslachtsrijp is geworden. Ze probeerden het hoogtepunt zo lang mogelijk uit te stellen omdat ze weten dat dit heerlijke gevoel niet herhaald kan worden. Na afloop voelen ze zich daarom ook neerslachtig. Ze gaan terug naar de kroeg, waar Scant hun liefde ruikt. Ze praten over de wereld van herhaling, de hel, en willen proberen in die wereld te komen.
Daarom vermoorden ze Scant (voormalig adviseur van de President); ze worden tot de elektrische stoel veroordeeld. Een uurtje na de uitspraak bevalt Gini in de cel van een zoon (ook Benny genoemd); in een brief vertelt ze Benny alle details. Benny gaat hierna op weg naar de stoel. Hij moet eerst in bad en wordt overal kaalgeschoren. Een priester geeft Benny tijdens deze behandeling uitleg over hemel en hel; Benny gaat twijfelen aan het bestaan van de hel en raakt haast in paniek. Na een uitgebreide maaltijd neemt hij plaats op de stoel en wordt daarmee naar de aarde geschoten.
Daar aangekomen laat hij zijn stinkende brandwonden behandelen en gaat op zoek naar Gini. Alles gaat nu heel langzaam. Hij ontmoet Scant weer en legt uit waarom hij hun slachtoffer is geworden. Hij toont Benny enkele aspecten van de wereld van herhaling, o.a. op seksueel gebied, en adviseert hem om de in de prostitutie te gaan werken.
Benny komt terecht in een mannenseksclub, waar de vreemdste dingen gebeuren. Daarna treedt hij in dienst van enkele rijke dames (o.a. mevr. Rorqual). Na enige tijd overweegt hij zelfmoord te plegen, maar een priester raadt hem dat af, omdat hem dan een soort hel in tweede graad te wachten staat, waarin alle ellende van het leven nog langer duurt.
Op advies van Scant gaat Benny naar Gini’s vroegere studentenkamer. Ook daar is ze niet, maar in een soort hallucinatie is hij met haar samen, war leidt tot een orgasme. Hij was in de waan dat zij daar echt was, waardoor hij in wanhoop naar buiten vluchtte tijdens een onweersbui. Opnieuw verschijnt de Scant, die een verklaring heeft voor Gini’s afwezigheid: zij heeft de moord niet bewust genoeg gepleegd en is daarom naar de hemel gegaan. Benny’s kwelling zal eeuwig voortduren.

Opdracht 2:

a.) De hoofdpersoon van dit boek heet Benny Wult. Hij leeft in een wereld waar het leven slechts een dag duurt en niets herhaalbaar is. Hij heeft daar een hekel aan omdat hij weet dat als de zon op het hoogste punt is hij al op de helft van zijn leven is. Hij vindt dat het leven hier te kort duurt. Wanneer hij verliefd wordt op het meisje Gini, heeft hij er al helemaal de pest in. Zij wordt namelijk ook verliefd op hem en samen doen ze de liefdesdaad. Het hoogtepunt stellen hun beiden express uit, omdat ze weten dat na deze daad hun geslachtsorganen nutteloos zullen worden en langzamerhand zullen verschrompelen en afsterven. Maar na enige tijd kan Gini zich niet meer inhouden. Ze komt. Het eerste wat ze daarna zei was: “Sorry Benny”. Wanneer Benny ook kwam voelde hij zich verrukt, maar vlak daarna ook nutteloos. Dit was het hoogtepunt uit zijn leven en dat was nu dus voorbij. Hij wilde dit gevoel nog eens beleven, maar dat is dus niet mogelijk. Gini denkt hier hetzelfde over. Zij was namelijk degene die de daad uitstelde omdat ze eerst geslachtsrijp wilde zijn. Anders was de daad al helemaal nutteloos.
Benny herinnerde zich de les Levensbeschouwing die hij die ochtend had gehad. De priester had gezegd dat de hel bestond uit het eeuwig herhalen van daden tot vervelens aan toe. Dit vond hij echter helemaal geen kwellende gedachten. Hij kreeg het idee om samen met Gini iets heel slechts te doen wat gerant staat voor een plaatsje in de hel. Hij wil Scant uit het café vermoorden, omdat hij erg weerloos is. Hij legde dit idee aan Gini voor en zij ging ermee akkoord, omdat zij zoveel om hem geeft. Ze heeft dat over voor het eeuwig kunnen herhalen van de liefdesdaad. Dus zo gezegd zo gedaan. Ze vermoorden Scant in een oud gebouw bij de pier. Ze gaven dus zoveel om elkaar en hun intiemste daden dat ze dit over hebben voor het eeuwig bij elkaar kunnen zijn. Er was echter toch nog een verschil van gevoelens en gedachten toen ze deze weerloze man vermoorden. Gini deed het namelijk niet met heel haar hart en was daarom volgens God niet slecht genoeg om in de wereld te komen die zij de hel noemen. Benny deed dat echter wel. Hierdoor kwam Benny alleen en eenzaam in de hel terecht terwijl Gini tot de gelukzalige hemel werd veroordeeld. Benny zal hierdoor eeuwig gekweld worden. Hij was in zijn nieuwe wereld wekenlang opzoek geweest naar haar, terwijl zij in de hemel zat. Hij zal dus tot in de eeuwigheid door dit idee gekweld worden.
Dit toont dus hoe sterk hun band met elkaar was. Hij, die door haar liefde en beloften nu eeuwig door een wereld zwerft zonder haar aan zijn zijde en zij, in de gelukzalige hemel waarvan ze waarschijnlijk toch niet goed zal kunnen genieten omdat hij nooit meer bij haar zal kunnen zijn. Zijn band met haar was blijkbaar sterk genoeg om iemand te kunnen vermoorden, puur uit liefde. Maar omdat Gini de moord niet bewust genoeg heeft gepleegd, is ze naar de hemel gegaan. Ze hadden dus wel echt een hele sterke en hevige relatie.

b.) Het meest waardevolle aspect van hun relatie was de maniakale liefde die Benny voor Gini voelde. Hierdoor heeft hij Gini zo ver gekregen om Scant te vermoorden. Dat vind ik erg ziekelijk. Ik ben ten zeerste tegen geweld en vind dus niet dat een dergelijke actie passend is. Ook al kan je daarmee de eeuwigheid met elkaar delen. Dat is het niet waard. Toch hebben zij dit wel gedaan.
Het moment waarop de moord werd gepleegd wordt niet in het boek geschreven, maar in de rechtszaak op pagina 111 legt Gini uit wat haar aandeel was bij deze moord. Ze vertelt uitgebreid hoe de blinde in paniek raakte, hoe ze hem door heel het pand joeg en dat hij uiteindelijk in de bajonet liep die Benny in zijn handen vasthield.
Ik vind het allemaal maar ziekelijk overkomen, maar vind ook dat dit het meest waardevolle aspect was van hun relatie. Hier draait namelijk heel het verhaal om. Zonder de sterke band die ze met elkaar hadden zou er geen verhaal zijn. Ze zijn zo geobsedeerd door elkaar dat ze zelfs een moord kunnen plegen, puur uit liefde. Daarom is dit aspect uit hun relatie zo waardevol.
Het minst waardevolle aspect van hun relatie was eigenlijk niet echt duidelijk aanwezig. Maar als ik iets moest kiezen was het de liefde die Gini voor Benny voelde. Benny voelde naar mijn idee meer voor haar dan andersom. Hij beval haar dingen te doen die ze eigenlijk niet wilde. Dit is waarschijnlijk de oorzaak geweest van het scheiden van dit stel. Gini voelde zich meer verplicht om met hem die moord te plegen en de schuld op te eisen zodat ze ter dood gebracht zou worden, maar God heeft haar hierdoor toch naar de hel gestuurd. Zij was er op het moment van de moord niet met haar gedachten bij en op deze manier niet schuldig genoeg.
Ik denk dat als ze evenveel om Benny had gegeven als hij om haar, ze wel met hem in de hel was gekomen. Dit is het aspect van hun relatie wat ze dus uiteindelijk uit elkaar had gedreven.

c.) De enige eigenschap die de relatie tussen Benny en Gini verstoorde, maar ook verdiepte, was het feit dat zij beiden niet genoegen namen met het eenmaal tot het toppunt komen bij het doen van de liefdesdaad. Hierdoor waren ze namelijk op het idee gekomen Scant te vermoorden en werden daarom gevangen gehouden.
Een aspect wat daarbij om de hoek kwam kijken was dat Benny niet aanwezig kon zijn bij de geboorte van zijn eerste en enige zoon. Gini was hierdoor genoodzaakt de geboorte aan hem te beschrijven in een brief, ze mochten elkaar namelijk ook niet bezoeken. Dit staat op pagina 114 van het boek. Zij beschreef alles tot in de diepste detailles, Tot aan de schaduw aan haar voeten toe. Ook zegt ze een pagina verder dat zij niet meer wist wat ze moest doen tijdens de ergste wee. Ze wilde de vroedvrouw van haar wegduwen vanwege de koffie die zij in haar handen had, maar tegelijk naar zich toe trekken om steun te hebben. Maar een ding wist ze wel zeker: dat ze Benny nodig had om de pijnscheuten voor haar op te vangen. Hier wordt het dus pas echt duidelijk dat deze eigenschap hun relatie verstoord heeft. En wanneer Benny na maanden in de hel in een café zit met Scant komt hij tot de ontdekking dat hij haar nooit meer terug zal zien. Dat is het moment waarop hij beseft hoe roekeloos hun daad was. Dat gebeurt op de laatste pagina, nummer 238. Scant laat hem inzien dat door de gevoelens die Gini tijdens de moord op hem had zij dus tot de hemel is veroordeeld.

d.) Ik zou erg graag juist een dergelijke relatie willen hebben zoals Gini met Benny had. Zij zijn namelijk zo lang hun leven duurde nooit gestopt met elkaar liefhebben. Ze waren echt stapel op elkaar, zo erg zelfs dat ze de eeuwigheid met elkaar wilden delen. Dat vond ik een erg mooi gebaar.
Het enige dat ik zou willen veranderen aan die relatie, is dat ze een moord gingen plegen. Dit deden ze uit liefde voor elkaar. Maar persoonlijk vind ik dat te ver gaan. Geniet van het leven voor zolang het duurt en laat je niet verleiden door het kwade. Ik ben ten strengste tegen geweld, en zal het ook zeker niet over hebben voor de hevige relatie die zij met elkaar hadden. Geef me dan maar die korte maar intense hemel. Als het echt een hemel is kom ik hem daar wel tegen. Ook al duurt het dan zo kort, het zal minstens zo romantisch zijn als in de studentenflat waar Benny met haar samen was.
Bovendien zijn er echt nog wel andere manieren waarmee je samen in de hel kan komen als je dat zo graag zou willen, zoals zelfmoord. Hiervan zou in dit geval niemand te dupe worden, omdat ze geen van beide andere mensen hadden die echt om ze gaven. Ook zal er niemands leven door beïnvloed worden. Dus als je zo nodig dood en in de hel wilt komen, doe het dan niet door iemand anders te vermoorden.

Opdracht 3:

a.) Op bladzijde 150 krijgt Benny de elektrische stoel. Dit is een soort aanloop naar het einde, omdat hij hierdoor in de geheel andere wereld belandt waar hij en Gini afgesproken hadden elkaar weer te ontmoeten. Vlak voor de executie had hij echter met een priester gesproken, waarna Benny dacht dat deze wereld helemaal niet bestond. Maar wanneer hij de stoel krijgt, heeft hij het gevoel alsof hij met stoel en al wordt afgeschoten uit de kamer. Na enige minuten landt hij hier weer met het gevoel alsof de stroom zijn werk niet goed genoeg had gedaan. Hij dacht dat hij weer terug was in zijn oude wereld. Nadat hij op deze vreemde dag door de stad had gelopen kwam hij tot de conclusie dat hij misschien toch in het hiernamaals was aangekomen. Die dag kwam hij Scant tegen die hij met Gini had vermoord. Na een goed gesprek werden zijn laatste twijfels weggenomen. Hierdoor gaat hij in deze langdradige wereld van herhaling op zoek naar Gini, zijn ware liefde.
Helaas gaat dit minder gemakkelijk dan dat hij verwacht had. Scant legt hem uit dat om rond te komen in deze wereld een baan wel vereist is. De beste manier voor hem om dat te doen was om in de prostitutie te gaan werken. Gini zou dit volgens Scant waarschijnlijk ook hebben gedaan.
Seizoenen gingen voorbij zonder enig teken van Gini’s aanwezigheid in deze wereld. Benny bleef in de prostitutie werken. Eerst in een homoclub, later deed hij mee aan een naakte parachutesprong voor een of andere rijke man en tot slot werkte hij voor oude rijke vrouwen. Zo belandde hij bij mevrouw Rorqual die hem iedere keer voordat ze seks hadden een ijskoud bad liet nemen, zodat hij ‘lekker koel’ was.
Na een tijdje voelde hij zich steeds afhankelijker worden van de liefdesdaad, tot walgen aan toe. Hij nam de beslissing Scant op te zoeken en te praten over zijn probleem; hij kon Gini nergens vinden. Daarnaast begon het te regenen, wat hij nog nooit eerder had meegemaakt. Dit versterkte de drang de blinde man te spreken aangezien hij in dit verhaal de rol heeft van een wijze man. Hij kalmeerde Benny en haalde hem over om naar de plek te gaan waar hij met Gini samen was geweest om te vrijen.
In plaats van die dag naar mevrouw Rorqual te gaan ging hij dus op zoek naar de studentenflat van Gini. De flat stond er alleen niet meer, maar wel een ander, ongeveer even groot maar wel ouder hotel. Benny vroeg aan de balie naar een kamer op de 15de verdieping die uitkeek op het park. Hierbij kwamen drie kamers in aanmerking, waarvan er twee vrijwaren. Hij koos de meest op haar kamer lijkende kamer uit en ging naar binnen. Het onweerde buiten nog steeds erg hard, het kwam steeds dichterbij en Benny werd alsmaar banger.
Toen het licht uitviel door een blikseminslag werd heel de kamer donker. Zelfs de stad waar hij zoduidelijk uitzicht op had werd gehuld in duister. Hij dacht iets te horen en trok meteen de voorbarige conclusie dat het Gini was. Hij dacht dat zij daadwerkelijk in de kamer was en voelde zich warm worden van binnen. Uiteindelijk leidde dit tot een hallucinatie met een orgasme als resultaat. Hij dacht haar werkelijk gevoeld te hebben, maar blijkbaar had hij zichzelf geholpen richting het orgasme. Dit was de eerste keer dat hij aan masturbatie deed.
Even dacht hij haar te horen praten tegen hem, maar hij kon haar nergens voelen. Wanhopig deed hij een poging haar te zoeken, maar dit leidde echter niet naar succes. Hij rook de lichaamssappen op zijn buik en in al zijn ledematen. Hij voelde zich vies maar tegelijkertijd wilde hij geen douche nemen, omdat hij deze sappen als een soort van bewijs over de aanwezigheid van Gini in deze wereld opnam.
Nog steeds in de waan dat Gini tegelijk met hem in de kamer was geweest, pakte hij zijn spullen en ging naar buiten. De lichten sprongen weer aan. Toen hij buiten kwam schuilde hij onder het canvas afdakje van het hotel. Rustig dacht hij na over wat het slimste was om nu te doen. Uiteindelijk nam hij een taxi en ging terug naar de plaats waar hij Scant voor het laatst had gesproken.
Na de rit zag Benny Scant in een café zitten. Scant rook dat er lichaamssappen op Benny’s lichaam zat, maar enkel en alleen van een man. Scant vertelde hem dat hij begreep waarom ze in twee verschillende werelden waren belandt: Gini was er niet met heel haar hart bij. Ze deed precies wat Benny haar opdroeg. Hierdoor heeft God haar niet veroordeeld tot de hel maar naar de hemel gestuurd. Nu zit Benny in de hel, Gini in de hemel en tussen deze twee werelden, even onbereikbaar voor hen beiden, het kind.
Na dit verwarrende gesprek begon Benny steeds meer te twijfelen aan de onschuld van deze man. Hij kwam tot de ontdekking dat Scant alles vanaf het begin af aan geweten had. De ventilator was ook Scants werk. Hij wilde hun uit elkaar drijven, puur uit haat. Hij had zich dus express laten vermoorden door hem, en niet door haar, zodat ze in totaal verschillende werelden zouden belanden zonder de hoop elkaar ooit nog terug te kunnen zien. Scant heeft dus zijn doel behaald.

b.) “Het misselijke lachje, dat alleen rond de mond speelde en niet gevoed werd door de ogen, bleef op zijn gezicht gericht. ‘Wat klaagt u nou toch, meneer Wult? Zie mij. Ik ben al oud. U komt net kijken. U heeft uw hele leven nog voor u. Morgen is er weer een dag.’”
Dit citaat is van de laatste alinea op bladzijde 238. De blinde man, Scant, zei dit tegen Benny nadat hij tot de conclusie is gekomen dat Scant hem en zijn geliefde uit elkaar had gedreven uit zijn eigen haat. Scant was half dronken op dat moment. Hij zei dit enkel en alleen om Benny uit de kast te jagen, waarschijnlijk omdat hij zelf zo verveeld is geraakt.
Het ‘misselijke lachje’, wat hij volgens Benny heeft, bereikt niet zijn ogen omdat Scant blind is. Het is dus nogal logisch dat het lachje alleen rond de mond blijft spelen. Als je namelijk lacht, zie je dat vooral aan de ogen en de mond. In zijn geval is dat dus alleen de mond. Dit maakt dit slot wel extra griezelig. Het komt op mij eng over, omdat de blinde toch alles van je weet zonder je ooit gezien te hebben.
Het tweede deel van de slotalinea spreekt de blinde, wijze man over dat Benny nog zijn ‘hele leven’ voor zich heeft en zich geen zorgen moet maken aangezien hij in zijn jonge vorm op deze wereld terecht is gekomen. Dit maakt hem aantrekkelijker en op die manier kan hij makkelijk aan geld komen in het prostitutiewereldje.
De betekenis van de laatste zin die Scant zegt, ligt erg voor de hand. ‘Morgen is er weer een dag’. Net als overmorgen en de dag daarna. De dag blijft zich eeuwig herhalen, net als hier op aarde. Dat is hun hel. Scant zegt dit, omdat hij Benny zogenaamd gerust wilt stellen. Hier draaide Benny’s droom namelijk om; hij wilde langer leven dan één dag. Dat is hem nu geluk en dus vindt Scant dat Benny niet zo moet zeuren over dat Gini er nu niet bij is.

c.) Ik had dit slot absoluut niet verwacht. Ik dacht na de tip van Scant om Gini te gaan zoeken in dat hotel, namelijk dat ze daar elkaar echt zouden gaan ontmoeten. Toen dit niet gebeurde, wist ik niet meer zeker hoe het verder moest. Ik dacht dat hij Gini misschien later nog wel ergens anders zou ontmoeten, maar het boek kwam al bijna ten einde.
Op het moment dat hij onder het canvas afdakje voor het hotel stond, besefte ik me dat hij Gini niet meer in deze wereld zou zien. Ik had vage vermoedens over het bestaan van een soort parallelhel waarin Gini zou zijn waardoor ze niet meer van elkaar gezelschap zouden kunnen genieten.
Pas toen ik op bladzijde 237 van het boek was beland begon ik door te krijgen waar dit allemaal naartoe ging. Gini zit ‘gewoon’ in de hemel, en Scant had het aldoor geweten. Een bladzijde verder las werd alles bevestigd; de blinde had hem verleidt tot moord en had Gini meegesleurd als medeplichtige. Hierdoor is Gini ook veroordeeld tot de dood door het gerechtshof op hun aarde, maar heeft het gerechtshof tussen de verschillende werelden in anders besloten door haar naar de hemel te sturen.
Het einde was dus absoluut niet voorspelbaar. Pas op de laatste twee pagina’s kwam ik op het pad der waarheid, maar daarvoor heb ik gezweefd tussen mijn eigen fantasieën. Dit vind ik door de schrijver erg knap gedaan; zo blijft het boek tot op de laatste bladzijde spannend en onvoorspelbaar.

d.) Het slot dat A. F. Th. van der Heijden gekozen heeft voor dit verhaal is origineel en vooral erg onvoorspelbaar (zie opdracht 3.c). Doordat er steeds een andere wending wordt gegeven aan het verhaal blijft het fascinerend om te lezen. Daardoor komt het einde onverwacht. Ik had namelijk zelf een andere voorstelling van het einde, maar het boek was nog maar een paar bladzijdes dun dus moest het slot binnenkort onthuld worden. In bladzijde voor het einde kwam ik ongeveer in de richting van het originele einde. Het slot zit dus erg goed in elkaar.
Ik zou zelf niet voor een ander slot gekozen hebben. Als ik dat namelijk had gedaan, was het boek denk ik te voorspelbaar geweest en dat maakt een boek saai. Het is juist leuk als een schrijver je kan verassen met een ander, zeer plotseling einde.
Maar als ik er toch een einde aan zou moeten maken, had ik me aan het verhaal gehouden van een soort parallelhel waarbij Gini in de ene en Benny in de ander. Dit einde is denk ik ook zeer fantasierijk en omdat het toch al een mythische, sprookjesachtige roman is komt dit wel tot zijn recht.
Hoe ik het einde zou schrijven is, aangezien de blinde man Scant de rol van een wijze man speelt, dat Benny hem tegenkomt in datzelfde café en dan zegt dat volgens zijn theorie Gini in een soort parallelhel is gekomen. De rede hiervoor is dan dat wanneer ze samen in één hel zouden zijn, ze het absoluut niet erg zouden vinden. Ze zouden het toppunt van geluk voelen. Dat is niet de bedoeling van de hel, dus werden ze alle twee in een andere hel geplaatst die wel parallel aan elkaar liepen. Ten tweede zou het zo zijn dat als ieder slecht mens naar de hel werd gestuurd en daar eeuwig leefden, die wereld overspoeld zou raken. Dit is echter niet het geval, dus moeten er wel meerdere helwerelden zijn. Het zou dus niet meer dan logisch zijn om op dat slot te komen. Om die reden zou het voorspelbaar over kunnen komen, dus kan er beter niets worden veranderd. Zo blijft het boek toch verassend en zal zeker het lezen waard zijn!