Selecteer een pagina

A.

1. Anoniem
2. Lieve vader, vuile schurk
3. Lenze L. Bouwers
4. Kok Voorhoeve

B1.
Hoofdstuk 1: Thuis.
Hermien wordt seksueel misbruikt door haar vader, ze haalt slechte cijfers op school, hoewel ze wel goed leert. Ze moet haar vader bevredigen steeds en hij wil aan haar zitten. Hermien denkt steeds wat ze daarmee aan moet, na de politie? Of na een vertrouwenspersoon? Alleen Hermien durft niet..
Haar moeder is ziek.
Elke keer voor ze gaat slapen denkt ze aan een eiland waar het mooi is.
Met school gaan ze op en ze zei dat ze niet mee gaat, maar haar ouders regelen uiteindelijk met een leraar dat ze wel meegaat.

Hoofdstuk 2: Het kamp.
Hermien is meegegaan met school op kamp. Ze denkt daar steeds aan haar vader, want ze wil niet meer dat hij aan haar komt.
Ze gaat nooit mee wandelen met de avondwandelingen en een leraar wacht. En hun gaan dan altijd samen dammen, want ze houdt echt heel veel van dammen.
Op een gegeven moment wordt ze gebeld, want haar nichtje had zichzelf gesneden. Maar die had het wel overleefd. Maar daarvoor ging Hermien niet naar huis, want ze dacht steeds anders moet ze haar vader weer ‘troosten’, dus dingen bij hem doen.

Hoofdstuk 3: Het bureau.
Hermien is thuis en ze had in haar hoofd dat ze niet meer haar vader haar te laten dwingen om dingen bij hem te doen.
Hij probeert het toch en uiteindelijk gaat ze na een vertrouwenspersoon. Dan gaat ze ook met een vrouwelijke agente praten, die haar vragen stelt. Ze wil haar vader absoluut niet meer zien. De agente legt uit dat ze haar vader gaan oppakken.

Hoofdstuk 4: De rechtszaak.
Als Hermien weet waar haar vader is, belt ze gelijk na de agente. Gelijk wordt hij opgepakt.
Alleen haar moeder weet nog nergens van, ’s avonds komt de dominee. De dominee verteld haar moeder dat ze seksueel misbruikt werd door haar vader. Haar moeder kan het niet geloven.
Eerst ontkende de vader van Hermien alles, uiteindelijk geeft hij het wel toe, en blijkt het dat hij het ook bij andere meisjes had gedaan, en Hermien niet de enigste slachtoffer is.

Hoofdstuk 5: Het eiland.
Hermien woont niet meer thuis, maar bij Willie en haar ouders. Willie is een meisje waar ze het goed mee kan vinden.
Als het zomervakantie is gaat ze mee op vakantie na Ameland.
Ze krijgt daar ook te horen dat haar ouders na de vrijlating van vader gaan scheiden. De rechtszaak is ondertussen ook al maanden voorbij.
Maar als het dan nog niet goed gaat, kan Hermien daar wel blijven wonen.

B2.
Hoofdpersoon:
Hermien: Zij is een meisje, die niet sterk in haar schoenen staat, vind ik zelf. Ze is onzeker over haar zelf, en durft eerst steeds geen aangifte te doen. Aan het einde van het boek begint ze wel wat zekerder te worden, wanneer ze aangifte heeft gedaan. Maar toch kan ze ook dan onzeker zijn, van zo meteen horen mensen het? En gaan ze over haar roddelen. Verder is ze heel rustig.
Ze is 16 jaar en zit in Havo 4.
Haar uiterlijk: blond en blauwe ogen.

Belangrijkste Bijpersonen:
Hermien’s vader: Hij is dik. Hij drinkt veel. Hij is ook heel egoïstisch, en kan goed slijmen.

Hermien’s moeder: Zij heeft vaak last van hoofdpijn, omdat ze ziek is. Ze denkt veel aan haar zelf, dus heeft er ook niks van door dat Hermien misbruikt wordt door vader.

Willie: Zij is een behulpzaam iemand. Ze heeft heel goed door dat er iets is met Hermien alleen ze weet niet wat. Verder is ze ook 1 van de weinige vriendinnen van Hermien.

B3.
Hermien wordt seksueel misbruikt, en dat is het probleem in het boek.

B4.
Plaats: Bij Hermien thuis. Op school. Op kamp. En bij Willie thuis.
Tijd: Het kan altijd gebeuren dit, alleen als je na het boek kijkt denk ik niet dat heel lang geleden is maar denk zo 5 á 10 jaar terug, er werd geen gebruik gemaakt van mobieltjes, of zo.