Titel: Slaap!
Auteur: Annelies Verbeke
Uitgave: 12de druk, 2003
Bladzijdes: 160
Opdracht 1:
Samenvatting
Maya heeft last van slapeloosheid. Ze heeft dit al een lange tijd, maar niemand schijnt haar te begrijpen. Niemand weet dat ze ’s nachts door de straten slentert, behalve misschien haar vriend Remco, die het al snel uitmaakt. Uit frustratie houdt ze ’s nachts mensen uit hun slaap. Eens als ze een flatje wakker maakt, elke dag één appartement, wordt er heel snel geantwoord. De bewoner heet Benoit de Gieter en heeft zelf ook last van slapeloosheid. Hij begrijpt Maya’s situatie dus; iets wat Maya bij niemand anders vindt, en Maya begrijpt hem ook. Hij bleek ook haar oom Hugo te kennen, die was gestorven aan een teveel aan alcohol. Naast Maya was hij de enige die hem een “fantastische kerel” vond. Maya en Benoit vullen elkaar min of meer aan.
”Fiets! Stuur! Wacht niet! Naar links! Voel klap! Zo hard. Pijn hier. En weg. Zie bloed. Mijn bloed. Geen nood. Geen nood. Ga dood.” Dit zijn de bevelen die Maya zichzelf geeft, omdat ze het niet meer ziet zitten. Ze komt onder een truck, maar overleeft het.
Benoit heeft van jongs af aan altijd een levendige fantasie gehad. Het begon met Frederik, een potvis die alleen in zijn dromen bestond. Zelfs als hij al volwassen is, droomt hij nog over Frederik. Zijn droomwereld is vriendelijker tegen hem dan de realiteit, en daarom wil hij bij Frederik blijven. Frederik zegt hem boos dat het niet kan omdat hij dan zou stranden. Benoit schrikt wakker en gaat nog half slapend een sigaret aansteken, alleen per ongeluk steekt hij het tafelkleed aan en brandt zijn appartement uit. Gedachteloos stapt hij in een trein en op het strand ziet hij een aangespoelde potvis. Hij probeert de potvis in zijn eentje terug te duwen, en wanneer hij merkt dat het geen nut heeft wurmt hij zich in de bek van het dier. Hij wordt meteen opgenomen in een psychiatrische instelling. Daar is ook Ingrid, die de neiging heeft alles te tellen waarvan er meer dan één is. Benoit heeft een korte intieme relatie met haar. Hij weet de toegangscode en probeert haar over te halen samen met hem te ontsnappen. Zij wil niet, en dus ontslaat Benoit alleen zichzelf.
Benoit krijgt werk aangeboden door een vriend van hem. Hij gaat werken als nachtwaker bij het hotel van die vriend. “Nachtwaker”, dat spreekt hem wel aan. Tijdens zijn dienst “ontmoet” hij een nachtvlinder. Hij vertelt zichzelf dat het niet gezond is wat voor soort van relatie dan ook te hebben met een nachtvlinder, maar toch kan hij het niet laten. Hij noemt de nachtvlinder Ernest. Doordat hij deze nachtvlinder houdt verliest hij uiteindelijk zijn werk weer.
Maya en Benoit zijn elkaar kwijtgeraakt. Maya gaat op zoek naar hem. Ze had allang gezien dat zijn appartement uitgebrand was, en wist ook al dat hij in een psychiatrische inrichting gezeten had. Daarom gaat ze daar informeren, maar uit alle cijfers waar Ingrid haar aan kan helpen wordt ze weinig wijs.
Uiteindelijk vinden Benoit en Maya elkaar weer terug bij een gogobar.
Keuze
Ik heb voor dit boek boekverslag 2 gekozen. Ik heb deze gekozen, omdat de andere 2 afvielen.
De andere boekverslagen vielen vooral af omdat ik deze voor de vorige 2 verslagen al had gebruikt. Echter had ik, als dit mijn eerste verslag was, ook deze opdrachten gekozen.
Het boek gaat het namelijk over twee mensen, Maya en Benoit, die allebei aan een slaapstoornis lijden. Zij kunnen allebei op geen enkele manier in slaap vallen en lijden daar heel erg onder. Zij zijn dus allebei een soort van slachtoffer van hun eigen levensstijl.
Het tweede boekverslag, waarin je de personages ook psychologisch moet benaderen, was voor dit boek dus het beste van toepassing.
Ik heb in het verslag alleen Maya uitgewerkt, omdat deze voor mij de echte hoofdrolspeelster leek. Benoit was in het verhaal ook heel belangrijk, maar deze diep ik in het verslag dus niet uit.
Opdracht 2
A
In het boek is vooral Maya een slachtoffer. Dit is niet omdat iemand anders haar het leven zuur maakt. Maya is een slachtoffer van zichzelf. Ze is de dupe van haar eigen levensstijl en psychologische problemen.
Ze kan elke nacht niet slapen. Hierdoor houdt ze er een rare levenstijl op na, waarin ze vooral ’s nachts door de staten zwerft en bijna geen vrienden heeft. In het begin van het boek heeft ze wel vrienden, maar deze verliest ze omdat ze niet kan uitstaan dat zij wel kunnen slapen.
Zo verliest ze in het begin van het boek haar vriend Remco. Op bladzijde 15 kan je lezen hoe Maya weer boos wordt op Remco, omdat hij kan slapen. Echter als hij het niet meer aan kan en vertrekt is Maya een beetje beduusd. Ze wou hem niet echt kwijt.
Maya is ook een slachtoffer van zichzelf, omdat ze wel wil slapen maar het niet kan. Als ze weer een nacht wakker is en niets weet te doen gaat ze weer in de straten rond zwerven. Dit is iets wat ze eigenlijk niet wil doen. Echter weet ze op zulke momenten niets anders te doen en is haar kans op het ontmoeten van mensen het grootst als ze de locale cafés af gaat. Zo is ze op bladzijde 16 en 17 weer bezig met haar nachtelijk ritueel. Hierin lees je ook hoe moe ze is. Ze is levensmoe en ondanks dat kan ze het niet van zich af slapen. Dit is natuurlijk heel frustrerend.
Het begrip slapen is in het hele leven van Maya al iets heel belangrijks geweest. Vroeger begon het slapen bij Maya altijd met een ritueel die je op bladzijde 91 kan lezen. Hierbij werd er elke avond hetzelfde herhaald zodat Maya’s lichaam zich als het waren voor het slapen kon voorbereiden. Het begon dan met een verhaaltje door een van haar ouders. Gevolgd door een kus en het uitgaan van het licht in de kamer. Daarna wenste ze elkaar meerdere malen een goede nacht. Als dit gebeurde voelde Maya zich voldaan en niet alleen. Echter ging dit weg naarmate ze ouder werd. Toen voelde ze zich wel alleen en kon niet meer zo goed slapen. Hieruit kan je concluderen dat haar probleem uit het verleden stamt. Ze is waarschijnlijk niet op de goede manier uit huis gegaan. Ze heeft haar kinderperiode nog niet afgesloten en heeft nog steeds een drang naar ouderlijke liefde.
Maya is dus slachtoffer om vele redenen. Haar slaapstoornis zit heel diep en is door de jaren heen verslechterd. Dit heeft te maken met verkeerde relaties en het aannemen van rare rituelen. Ook haar karakter heeft er veel mee te maken, want door haar koppigheid is het allemaal een beetje uit de hand gelopen. Zo heeft ze door haar koppigheid alle ‘goede’ mensen die ze kende verstoten. Dit heeft natuurlijk haar situatie niet verbeterd.
B
In het boek merk je heel erg dan Maya niet om haar rol als slachtoffer heeft gevraagd. Ze zou niets liever willen dan gewoon slapen. Dit merk je heel goed aan een aantal dingen.
Je merkt in het boek dat ze heel erg jaloers is op de mensen die wel kunnen slapen. Dit lees je bijvoorbeeld op bladzijde 15 waarin Maya haar vriend verstoot. Haar toenmalige vriend kon, wanneer hij wou, in slaap vallen. Dit is natuurlijk het tegenovergestelde van Maya, want zij kan niet in slaap vallen. Aan deze situatie kan je goed merken dat Maya zich tegen haar tekortkomingen verzet. Zij wil namelijk niet accepteren dat ze anders is dan andere mensen. Daarom kan ze ook niet accepteren dat haar toenmalige vriend gewoon kan slapen en zij niet.
Ook merk je het heel goed als ze uitvalt tegen een aantal mensen in een bar. Deze zeggen namelijk dat ze, nadat ze een aantal mensen heeft lastig gevallen, maar moet gaan slapen. Dit kan ze dan niet hebben, want ze zou niets liever doen dan gaan slapen. Ze valt dan uit tegen die vreemde mensen. Deze zijn dan natuurlijk verontwaardigd, want op zich hebben ze niets verkeerds gezegd. Maar omdat ze het nu niet tegen een normaal persoon hadden, ligt het dus iets gevoeliger. Maya zou namelijk wel willen slapen, maar kan het niet. En dus is het voor haar net een scheldwoord. Het is voor haar net alsof ze haar uitlachen en het er nog een keer in willen wrijven dat ze niet kan slapen. Aan deze situatie zie je heel goed dat Maya wel heel graag zou willen slapen. Ze geeft heel veel om het slapen en heeft dus niet gevraagd om haar levensstijl. Ze verzet zich er dus heel er tegen als mensen haar daarmee confronteren.
Ook merk je door het hele boek heen dat Maya probeert haar leven te veranderen. Omdat ze niets liever wil dan slapen, probeert ze haar leven op een goede manier te veranderen. Ze probeert er een soort van vast patroon in te maken. Zo gaat ze iedere dag op een vast tijdstip precies hetzelfde bij de bakker halen. Dit doet ze omdat ze dan tenminste iets heeft gegeten en omdat ze op deze manier iedere dag even de deur uit is. Soms heeft Maya helemaal geen zin om weer haar vast ritueel uit te oefenen, maar omdat ze denkt dat het haar slaapvermogen verbeterd doet ze het wel. Hieraan merk je heel goed dat ze niet wil accepteren dat ze een slaapstoornis heeft.
Over het algemeen kan je dus wel zeggen dat Maya niet in haar rol slachtoffer berust. Hoewel ze weet dat ze een soort van slachtoffer is, wil ze dat niet accepteren. Ze probeert het te veranderen en is in verzet tegen haar rol van slachtoffer.
C
Patiënt: Maya
Diagnose:
Slaapstoornis
Maya heeft niet het vermogen om een goede nachtrust te nuttige. Vaak nachten waarin ze helemaal niet slaapt of maar 1 tot 4 uur haar ogen kan sluiten.
Al geprobeerd:
– Rustgevende dranken voor het slapengaan ( chocolademelk, thee, etc…)
– Verdovende middelen voor het slapengaan ( slaappillen, drank, etc…)
– Leefwijze aanpassing
– Bijgelovige rituelen ( schapen tellen, etc…)
– Lichaamsuitputting voor bedtijd
Geen van de vorige middelen heeft gewerkt.
Afsluiting angst
Maya kan de vroegere hoofdstukken van haar leven niet afsluiten. Ze leeft nog steeds in een wereld waarin ze verlangt naar haar jeugd. Ze wil weer terug naar de tijd waarin ze bij haar ouders leefde. Waarin haar ouders haar verzorgde en haar naar bed brachten.
Handleiding:
Cliënt zou een aantal dingen kunnen veranderen waardoor ze haar situatie zou kunnen verbeteren.
Ten eerste zou ze haar verleden moeten afsluiten. Dit is alleen mogelijk als ze er met een specialist over gaat praten. Deze zal haar na een aantal sessies moeten kunnen verlossen van haar afsluitingsangst.
Ten tweede zal ze een rustige en vertrouwde omgeving moeten gaan creëren waarin ze kan slapen. Ze kan haar nachtrust verbeteren doormiddel van rustgevende muziek te draaien. Deze zal haar concentratie vermogen verbeteren en zorgen dat ze niet afgeleidt raakt van buitenstaande geluiden. Ook zou ze haar zicht moeten afschermen doormiddel van een masker of lapje stof voor haar ogen. Dit zal ervoor zorgen dat ze niet afgeleid raakt van plotselinge lichtflitsen.
Verder moet ze door gaan met het invoeren van vaste rituelen zodat haar leven een vast patroon krijgt.
Voor een goed verloop van deze veranderingen is het een noodzaak dat de cliënt, naast de psycholoog voor therapie, ook iedere week een begeleider bezoekt die de veranderingen in goede baan kan leiden.
Opdracht 3
Ik heb voor het personage Maya twee teksten gevonden.
De eerste tekst:
Slaap kindje slaap
Daar buiten loopt een schaap
Een schaap met witte voetjes
Die drinkt zijn melk zo zoetjes
Slaap kindje slaap
Daar buiten loopt een schaap.
Dit is een tekst die bekend is bij vele mensen. Het is een kinderliedje dat in Nederland veel wordt gezongen.
Ik heb voor deze tekst gekozen omdat dit Maya rust kan geven. Zij zegt op een gegeven moment in het boek hoe ze haar vroegere ritueel voor het slapen gaan mist. Toen las haar vader of moeder een verhaaltje voor dat haar rustig maakte. Er wordt niet vermeld welk verhaaltje, maar ik denk dat een kinderliedje de rol van dat verhaaltje kan vervullen. Dit zal heel rustgevend voor Maya zijn en zou haar nieuwe ritueel kunnen worden. Als zij zich aan zou kunnen leren elke dag voor het slapengaan dit liedje te zingen, dan zou zij hiervan beter kunnen gaan slapen. Dit is vooral zo omdat dit liedje haar drang naar haar vroegere leven bij haar ouders een beetje kan vervullen, zodat ze haar verleden misschien met rust kan laten.
De tweede tekst:
Heel veel liefde
Heel veel vriendschap
En een kusje voor de pijn
Is voor alle zieke mensen
Nog steeds het beste medicijn
Dit is een tekst die ik op internet ben tegengekomen. Het is een gedicht van de site: http://www.gedachten-gedichten.nl/beterschap.htm
Ik heb voor deze tekst gekozen omdat ik in het boek erachter ben gekomen dat Maya tot rust komt als mensen haar kaartjes sturen. Op een gegeven moment lag Maya in het ziekenhuis. Toen kreeg ze bezoek en kaartjes van familieleden en vrienden. Dit was iets wat ze heel leuk vond en wat haar tot rust bracht. Ze voelde zich vrolijk dat mensen om haar gaven en dat lieten blijken door bezoekjes en kaartjes. Hieruit kon ik een beetje concluderen dat Maya eigenlijk alleen maar liefde en vriendschap zoekt. Dit is iets wat ze mist in haar leven. Toen ik dit gedicht las vond ik het heel goed bij haar passen. Hierin wordt namelijk gezegd dat het enige wat zieke mensen nodig hebben is vriendschap en liefde. Maya is door haar slaapstoornis ook een ziek mens. En omdat zij ook alleen maar liefde en vriendschap nodig heeft vond ik dit gedicht een reflectie van haar. Het zal haar ook een beetje rust geven, want het is een beterschapkaartje. Eerder in het boek bleek al dat ze rustig werd van beterschapkaartjes.