Selecteer een pagina

Kikkers
Aristofanes

Samenvatting

Het verhaal gaat over Dionysos, de god van het toneel, en zijn slaaf Xanthias. Ze lopen rond, Dionysos voorop en Xanthias volgt hem op een ezel terwijl hij de bagage op zijn rug draagt. Ze praten over de last die Xanthias draagt en over wat hij nou allemaal wel en niet mag zeggen. Na een tijdje komen ze aan bij Herakles. Dionysos wil de weg naar de onderwereld weten van Herakles. Hij draagt de attributen van hem, een leeuwenhuid en een knots, om veel indruk te maken in de onderwereld, waar ze Herakles kennen. Dionysos wil graag naar de onderwereld omdat er volgens hem geen goede dichters meer op aarde leven en hij wil er daar graag een halen. Eerst lacht Herakles hem uit, maar dan wijst hij hem de weg naar de onderwereld. Ze gaan naar het meer de Acheron. Ze willen overvaren in het bootje van Charon, maar die laat alleen Dionysos meegaan. Xianthias moet maar omlopen van de veerman. Dionysos roeit op de maat van het kikkerlied het meer in de onderwereld over. Hij wil dat de kikkers ophouden met kwaken, maar dat gebeurt pas zodra hij weer aan wal is. Met zijn slaaf Xanthias gaat hij weer verder en op een gegeven moment komen ze bij het feest van de ingewijden. Bij het huis van Pluto wordt Dionysos niet vriendelijk ontvangen omdat Aiakos, die de deur opendoet, hem aan ziet voor Herakles en boos is omdat hij ooit Kerberos heeft geroofd. Omdat Dionysos bang is geworden, wisselt hij met zijn slaaf van kleding en dat gebeurt een paar keer. Later herkennen twee herbergiersters Herakles, nu weer Dionysos, en zijn ook boos omdat hij hen ooit slecht behandeld zou hebben. Dionysos zegt dat hij een god is, maar de herbergiersters willen een proces om erachter komen of hij wel de waarheid spreekt. Uiteindelijk komen ze erachter dat Dionysos echt een god is.
Dan praten Xanthias en de slaaf van Pluto met elkaar en er wordt uitgelegd over de situatie van de dichters Euripides en Aischylos. Dionysos zal jury zijn van een tweekamp tussen Aischylos en Euripides. Aischylos blijkt uiteindelijk de beste en hij mag mee met Dionysos naar boven.

Mening

Het verhaal is een humoristisch verhaal. Dionysos en Xanthias zijn samen heel grappig met hun discussies. Het is leuk om te lezen dat Dionysos eigenlijk niet zo heel veel beter is dan Xanthias, ook al zegt hij van wel.
Later blijkt ook wel in het verhaal dat Dionysos maar een watje is. Hij probeert Xanthias over voor op te laten draaien. Het is dan ook lachwekkend dat dit de hele tijd mislukt. Xanthias lijkt een stuk slimmer dan zijn meester omdat hij zich telkens weer goed weet te redden. Dionysos komt steeds weer in de nare situaties terecht terwijl Xanthias het er goed vanaf brengt.
Ook tijdens het stuk van het proces moest ik lachen. Er is een test waarbij Dionysos en Xanthias worden geslagen. Als een van de twee laat merken dat hij pijn heeft is hij geen god. Zowel Dionysos als Xanthias heeft pijn, maar ze verzinnen allebei grappige smoezen om aan een straf te ontkomen.
Ik heb het leuk gevonden om het verhaal te lezen omdat het grappig was en omdat ik ervan moest lachen. Het was ook leuk om later het toneelstuk van de kikkers opgevoerd te zien worden door een Nederlandse toneelgroep. Het was wel prettig om het verhaal al een beetje te kennen, ook al ging het toneelstuk niet helemaal zoals het verhaal in het boekje ging.