Selecteer een pagina

1. Samenvatting

Ewald Stanislas Krieg, is ‘makelaar in krotten’, zoals hij zichzelf typeert en hij woont in New York. Geld is het enige dat hem nog interesseert, nadat alle andere ambities die hij had, op niets zijn uitgelopen.
Hij denkt in het verhaal terug aan de tijd in Amsterdam, toen hij Broccoli ontmoette, die eigenlijk Michaël Eckstein heette. Die had geld in overvloed en een ruim huis, omdat zijn ouders permanent in het buitenland vertoefden. Ewald werd een vriend van hem, of beter gezegd een volgeling. Broccoli was ervan overtuigd dat ze het zouden maken in de film wereld, maar Ewald is daar niet zo zeker van.
Het tweetal wordt een drietal, toen Elvira Lopez zich bij hen aansloot. Ze komt uit Argentinië en heeft daar in een film gespeeld die nooit is afgemaakt. Hun eerste rol is in een FNV voorlichtingsfilm en daarna heeft Ewald nog in een film gekregen waarin hij van de trap af werd gegooid. Daar bleef het bij, maar hun plannen werden steeds groter. Elvira ging zich voorbereiden op een rol in Macbeth.
Meneer Bercowicz, die zich later Berk gaat noemen is een vriend van de ouders van Broccoli en hij vertegenwoordigde de belangen van zijn vader in Nederland en hij zorgt ervoor dat Broccoli aan zijn geld komt.
Ewald wordt verliefd op Elvira maar Broccoli is hem voor een keer vrijen ze met elkaar.
Broccoli verzon ten slotte de Operatie-Brando, een geheim plan dat hun uiteindelijk aan de top zou brengen, alleen door zo veel mogelijk op Marlon Brando te gaan lijken.
Meneer en mevrouw Eckstein komen naar Nederland om hun huis te verkopen. Mevrouw is bang dat iets aan het licht komt en meneer blijkt een dronkelap te zijn. Uiteindelijk vertrekken ze weer naar Zwitserland.
Meneer Berk stort in en overlijdt na een tijdje. Omdat Broccoli zijn ouders in het buitenland zitten en meneer Berk er niet meer was het geld snel minder werd.
Ewald krijgt in rol in een toneelstuk en ontmoet daar Frederika Steinman, een echte actrice. Hij moest een monoloog voor haar gaan schrijven, maar die komt nooit af. Broccoli en Elvira vertrekken naar Amerika om daar aan hun carrière te werken. Ewald blijft dan in Nederland. Voor het eerst kiest hij voor zichzelf Na zes jaar gaat hij ook naar Amerika, maar hij vindt Broccoli en Elvira niet meer terug.

2. Mijn Keuze

Ik heb dit boek gelezen omdat volgens recensies achter op het boek moet het een komisch boek zijn. Ook toen er aan het begin van het jaar boeken werden beschreven leek mij dit een leuk boek. Het onderwerp, dat over het streven naar succes in de filmwereld gaat, sprak mij heel er aan. Ik vond het een origineel en onvoorspelbaar onderwerp. Ik kon me geen voorstelling maken over hoe het verhaal precies zou gaan en dat vond ik wel leuk. Ik had nu dan eindelijk een boek gevonden die me helemaal kon verrassen.
Mijn verwachtingen voor het boek zijn vooral dat het een komisch en uniek boek is zoals ook achter op de kaft wordt gezegd. Verder heb ik geen verwachtingen omdat ik nog geen boek heb gelezen met een onderwerp dat hier ook maar een beetje op lijkt. Mijn verwachting is dus eigenlijk ook dat het mij heel erg gaat verrassen en dat het onvoorspelbaar zal zijn.

Nadat ik het boek heb gelezen zijn mijn verwachtingen allemaal uit gekomen. Het was zelfs beter, omdat ik niet veel verwachtingen had.de verwachtingen die ik had en uit zijn gekomen zijn dat het een verrassend en onvoorspelbaar boek was. Er zaten veel wendingen in het boek die ik totaal niet had verwacht. Ook zorgde de denkwijze van de hoofdpersoon voor het uitkomen van deze verwachting. Hij ziet de wereld op een opmerkelijke manier die ik nooit had kunnen bedenken. Ook was het boek heel komisch en uniek. Het bevatte veel humor en grappige situaties. Ook was het voor mij een heel uniek boek. Dit was het eerste boek voor mij waarin op een leuke manier maar over een ding wordt geschreven. Namelijk het streven naar succes (wat eigenlijk niet haalbaar is.) De recensies achter op het boek kloppen dus ook.
Het heft dus aan al mijn verwachtingen voldaan en zelfs meer, want ik had niet veel verwachtingen. Het heeft mij nog meer verrast en een uniekere kant laten zien dan ik had verwacht.

3. Mijn opdracht

Maak een collage waarin de belangrijkste personen en gebeurtenissen uit het boek voorkomen. Gebruik afbeeldingen en woorden die uitgeknipt zijn uit tijdschriften. Licht je ontwerp duidelijk toe!

(De collage vind je op de vorige pagina.)
Mijn motivatie:
Ik heb in mijn collage de belangrijkste personen en gebeurtenissen afgebeeld. Ik leg per plaatje uit wat het uitbeeldt en wat het met het boek te maken heeft.

Links bovenin heb ik de 3 belangrijkste personen van het boek uitgebeeld. Helemaal links bovenin in zie je Ewald. Deze is uitgebeeld als een jongen in zwart en wit met en mobiele telefoon in zijn hand. Hij is zwart en wit omdat hij zelf nog niet zo goed weet wie hij is. Hij loopt maar een beetje achter de andere hoofdpersonen aan. Je kan ook niet zo goed m erken of hij nou vrolijk of treurig of boos is. Daarom heb ik een plaatje gezocht waarop het gezicht eigelijk niet echt een uitdrukking heeft. De mobiel in zijn hand is er omdat in het boek Ewald verliefd wordt op Elvira. Als hij dan, nadat er is gebleken dat er iets tussen hen is, even niet bij haar is belt hij haar om te kijken waar ze is en of ze iets kunnen afspreken. Dit is ook waarom er een hartje in de mobiel staat. Hij gebruikt het om zijn liefde te bellen.

Meteen naast het hoofd van Ewald zie een stukje broccoli. Dit beeld Broccoli uit. Dit is de meest overheersende persoon in het boek. Daarom zie je hem rechts onderaan nog een keer. Broccoli heet in het echt Michaël Eckstein maar heeft zijn naam veranderd. Daarom heb ik hem maar uitgebeeld in de naam die hij zelf heeft uitgekozen.

Naast het stukje broccoli zie je een meisje half liggend aan de voet van een standbeeld van een engel. Dit meisje moet Elvira voorstellen. Zij is ook een van de hoofdpersonen in het verhaal. Ze zit aan de voet van de engel omdat ze (hopelijk) aan het begin is van een prachtige carrière. Ze wil net zoals de engel hoog boven iedereen staan en stralen. Echter heeft ze dit nog niet bereikt en zit ze aan de voet van het beeld om daarna hopelijk naar boven te klimmen en de plaats van de engel in te nemen.

Op de achtergrond waar de 3 hoofdpersonen zijn uitgebeeld zie je tegels/mozaïek. Dit staat voor het land van de herkomst van Elvira. Zij komt namelijk uit Argentinië. Ook staat het voor een gebeurtenis die in Argentinië plaatsvond. Elvira had namelijk in Argentinië al aan een film meegedaan. Daarin had ze een van de grotere rollen gekregen. Echter werd de film niet afgemaakt. Wel verscheen de halve film in de bioscoop. Broccoli Ewald en Elvira gaan in het boek naar Argentinië om de film te bekijken. Omdat de hoofdpersonen dus even in Argentinië zijn geweest heb ik dit op de achtergrond geplaatst.

Het onderwerp van het verhaal is het streven naar succes. Voor de personages in dit boek is dat in de film wereld. Rechts bovenin zie je daarom een film camera en andere attributen die je altijd op een filmset ziet.

Boven de camera zie je ene muntje van 20 eurocent. Ook onder aan de collage zie je muntjes. Door de collage heen zijn ook eurotekens afgebeeld. Als deze plaatjes staan maar voor een ding en dat is natuurlijk geld. De hoofdpersoon van het boek noemt zichzelf ook wel een geldwolf en daarom heb ik veel geld door de collage heen afgebeeld.

Onder de camera en andere film attributen zie je een meisje op een bank zitten waar ontslag op staat. Ik heb dit plaatje erbij gezet omdat de hoofdpersonen met veel ontslagen te maken hebben. Het wil namelijk niet lukken om een filmrol te krijgen. Het meisje op de bank zie je met veel zorgen zitten (ze heeft haar handen in haar haren.) Dit is omdat de hoofdpersonen na de ontslagen weer nieuwe ideeën bedenken om wel bij de volgende rollen aangenomen te worden.

Linksonder de bank zie je een zeester. Deze heb ik er geplaatst omdat de hoofdpersonen graag zelf sterren willen worden(figuurlijk dan.) Om die droom die de hoofdpersonen hebben uit te beelden heb ik daarom maar een ster erbij gezet.

Onder de uitbeelding van Ewald zie je 3 monden met beugels op een rijtje staan. Deze drie monden moeten de drie hoofdpersonen samen voorstellen. Ik heb voor deze voorstelling gekozen omdat de 3 hoofdpersonen anders zijn dan de ‘normale’ mens. Ze gedragen zich anders en hebben hel andere ideeën. Ik vond daarom dit plaatje wel toepasselijk. (ookal hebben veel mensen in deze tijd beugels)

Onder de 3 monden met beugels zie een haas. Deze staat voor het feit dat ze zo graag een goede filmrol willen dat ze overal als het haasje bij zijn.

Onder het woord ontslag, dat op de bank geschreven staat, zie je twee mensen zoenen. Deze staat voor twee verliefde stelletjes. Ten eerste Ewald en Elvira. Zij hebben in het boek een korte ‘liefde uitwisseling’. Deze duurt echter niet lang omdat Elvira maar een nacht met Ewald wou doorbrengen en niet meer. Ten tweede staat het voor Elvira en Broccoli. Deze waren eerder bij elkaar. Echter heeft Elvira ook met Broccoli geen zin in een lange relatie.

Naast het verliefde stelletje zie je een man en vrouw in bed liggen. Daaronder zie je nog een keer een man en vrouw in bed liggen alleen dit keer met veel zorgen.
De bovenste staat voor Ewald en Elvira. Zij zijn maar een keer naar bed gegaan en daarom heb ik het tweede plaatje eronder geplakt. Hierin zie je namelijk weer Elvira en Ewald, alleen nu hebben ze allebei ‘zorgen’. Elvira wil niet nog een keer met Ewald naar bed en Ewald snapt niet dat Elvira maar een keer naar bed wilt. Waarom niet 5 of 15 keer???

Onder het haasje zie je een neus en een poederdoos. Deze staan voor een gebeurtenis aan het begin van het boek. Broccoli had toen namelijk het idee dat ze beroemd konden worden als hun neus niet glom. Ze gingen namelijk foto’s van elkaar maken en die inleveren bij uitzendbureaus. Het ergste wat je kon overkomen volgens Broccoli was dat je neus glom en dus kochten ze poeder om op hun neus te doen.

Links onderaan zie je twee vrouwen benen in het water. Deze moeten Elvira haar benen voorstellen. Ze moeten de manier uitbeelden hoe Ewald en Broccoli haar zien. Zij zijn namelijk allebei stapel verliefd op haar en vinden haar de mooiste vrouw van de wereld. Dit plaatje laat zien hoe mooi ze wel niet is zonder haar gezicht of iets dergelijks te laten zien. Ze wordt namelijk in het boek niet goed genoeg beschreven om een plaatje te pakken waar je wel haar gezicht op ziet. Het enige wat je van haar te weten komt is dat ze van Argentinië komt.

Rechts onderaan zie je een afbeelding van Marlon Brando. Dit beeld een idee van Broccoli uit. Broccoli heeft in het boek een vereniging opgericht. Dit noemt hij de vereniging van genieën. Met deze vereniging (waarin alleen Broccoli, Elvira en Ewald lid van zijn) gaat hij een van zijn plannen uitvoeren. Dit is de Operatie-Brando. Deze houdt in dat ze zo veel mogelijk op Marlon Brando moeten gaan lijken, want als ze dat doen komen ze volgend Broccoli aan de top. Vandaar een plaatje van Marlon Brando waar ze zo veel mogelijk op moeten gaan lijken.

Onder aan de collage zie je verschillende hart snoepjes. Deze hebben verschillende betekenissen.
Ten eerste zie je op het verliefde stelletje een hartje met liefde erin. Deze versterkt het plaatje waar hij op is geplakt en stat voor de liefdes gevoelens die in het boek aanwezig zijn en wel of niet tot bloei komen.
Ten tweede zie je rechtsboven het hoofd van Marlon Brando een hartje met mooi erin. Deze staat voor het feit dat ze Marlon Brando allemaal zo mooi vinden dat ze er op willen gaan lijken. Volgens Broccoli zijn er te weinig mensen op de wereld zoal Marlon Brando.
Ten derde zie je vijf hartje bij elkaar onder aan de collage. Deze staan voor de gevoelens van Ewald als hij merkt dat Elvira en Broccoli verliefd op elkaar beginnen te worden. Ook zijn het de gevoelens als Elvira tegen hem zegt dat ze maar een keer met hem naar bed wou en dat ze verder niets meer wilt. Omdat Ewald de hoofdpersoon is vond ik deze gevoelens wel belangrijk en daarom hebben ze een plaatsje in de collage gekregen.

De collage in het algemeen in een beetje chaotisch. Dit heeft ook een reden, want het boek is ook zo. In het boek zijn de gebeurtenissen vaak bizar en komen ze uit het niets. Soms snap je daarom ook niet waar het op slaat. Ook hebben veel dingen een dubbele betekenis. Net zoals in de collage moet je goed nadenken over wat de link is met het boek. Zonder deze uitleggen zou je er misschien zelf niet uit zijn gekomen. Ook in het boek zijn er gebeurtenissen waar ik af en toe niet begreep wat het voor invulling had bij het verhaal. Daarom heb ik het ook een beetje chaotisch opgeplakt.

4. Mijn leeservaring

Voor deze opdracht pak ik de 3 grootste personages van het boek. Het draait in het boek allemaal om deze 3 idealisten: Ewald, Broccoli en Elvira.

Ewald
Hij is de hoofdpersoon van het boek.
Ewald is een soort van volgeling van Broccoli. Ewald gelooft alles wat broccoli zegt. Broccoli komt vaak met rare plannen aanzetten en Ewald ziet dan vaak geen andere mogelijkheden en is het altijd met Broccoli eens. Dit is het eerste wat mij aan Ewald opviel. Ik vind dan ook dat Ewald veel beter ook zijn ideeën kan laten horen. Broccoli heeft het vaak zat mis en Ewald kan daar misschien wat aan veranderen. Als ik hem was zou ik ook niet alles aannemen wat er wordt verteld. Ewald is heel naïef en weet vaak niet beter. Hij ziet nog niet in dat mensen ook heel vaak kunnen liegen. Ewald woont nog bij zijn ouders en daar komt ook die naïviteit vandaan. Hij is nog gewend dat hij wordt beschermd door zijn ouders en dat hij alles moet doen wat hem gezegd wordt. Als ik hem was zou ik beter opletten wat er allemaal om je heen gebeurt. Geloof niet alles meteen en als je iets niet helemaal vertrouwd moet je het even natrekken.
Over Ewald zelf hoor je niet veel, hij vertelt wat hij heeft gezien en gedacht. Je moet Ewald zijn karakter en uiterlijk proberen af te trekken van zijn gedachten en inzichten. De enige gevoelens die je leest zijn van Ewald. Ook de enige gedachten en inzichten over bepaalde gebeurtenissen zijn van Ewald. Het is daarom ook moeilijk een gebeurtenis zelf mee te maken zoals het ook is gegaan, want een persoon kan een gebeurtenis heel anders opnemen en verwerken dan iemand anders.
Ewald is erg onzeker. Vooral over zijn gevoelens voor Elvira. Maar ook is hij onzeker omdat hij eigenlijk voor het eerst voor langere periodes van huis is. In al deze situaties heeft hij veel houvast aan Broccoli en probeert zich achter hem te verschuilen. Ik vind dat hij zich niet zo veel moet binden aan andere mensen. Hij kan volgens mij heel zelfstandig zijn als hij dat zou willen. Echter lijkt het dat hij dit niet durft. Ik vind daarom dat hij meer op zichzelf moet vertrouwen.
Ewald denkt nauwelijks aan de toekomst, want het interesseert hem niet. Zijn ouders maken zich echter zorgen om hem. Volgens zijn ouders is hij echt een wandelend ongeluk. Dit heeft er ook voor gezorgd dat hij zo onzeker is over zichzelf. Hij heeft het gevoel dat hij bijna nooit iemand gelukkig maakt, zichzelf inbegrepen.
Wanneer Broccoli en Elvira besluiten naar Amerika te gaan voor het grote succes gaat Ewald niet mee, bang voor het nieuwe. Hieruit blijkt dat hij heel bang is voor veranderingen in zijn leven. Hij wil houvast en zekerheid in zijn leven en hij voelt dat als hij naar Amerika zou gaan die houvast en zekerheid weg zal gaan. Ik vind dat hij die sprong gewoon had moeten maken en had moeten vertrouwen op zichzelf dat hij in Amerika wel weer een andere toekomst op zou bouwen en heel gelukkig zou worden.
Op het einde van het boek in Amerika kan Ewald, Elvira en Broccoli niet meer vinden. Hij heeft dan nauwelijks gevoelens meer en wordt makelaar en geldwolf. Hij heeft zijn ‘droom’ dan toch nog een beetje verwezenlijkt, want aan het begin van het boek zegt hij vaak dat hij een geld wolf is en aan het einde van het boek is hij uiteindelijk een geldwolf geworden. Ik vind het heel goed van Ewald dat hij een van zijn ‘angsten’ heeft overwonnen. Namelijk voor veranderingen in zijn leven. Ik vind dat hij in het boek volwassen is geworden en veel gegroeid is.

Broccoli
De echte naam van Broccoli is Michaël Eckstein.
Het is lastig om over deze persoon veel te vertellen omdat je eigenlijk niet weet hoe hij in elkaar steekt. Het enig wat ik van het weet is hoe Ewald hem ziet.
Broccoli is een aparte man. Hij ziet de wereld op een aparte manier en hij denkt dat hij de wereld kan veroveren door zijn wilde plannen.
Broccoli vindt zichzelf geweldig en denkt dat hij een wonderkind is. Dit is omdat hij vroeger door zijn ouders een wonderkind werd genoemd. Ik vind dat Broccoli zijn ogen eens open moet doen. Hij leeft als het waren in zijn eigen wereld waar hij geweldig is en iedereen tegen hem op kijkt. Als hij eens echt naar andere mensen zou luisteren zou hij zien dat hij nog veel aan zichzelf kan veranderen om zichzelf te verbeteren.
Broccoli raakt bevriend met Ewald. Dit is echter een heel oppervlakkige vriendschap. Ik vind dat ze allebei meer met elkaar bezig moeten zijn als ze elkaar zo’n goede vrienden vinden. Als ze hun vriendschap een beetje zouden laten ontwikkelen zouden ze elkaar meer van elkaar begrijpen en zou hun band ook steviger worden.
Broccoli is er van overtuigd dat hij het gaat maken in Hollywood. Deze droom stijgt naar zijn hoofd. Ik vind dat hij ook aan andere dingen moet gaan denken en ook andere dingen moet gaan doen. Zijn hele leven draait om de carrière in Hollywood. Ik denk dat het goed voor hem is om die droom eens te laten gaan en iets anders te gaan verzinnen. Het kan namelijk zijn leven ook kapot maken. Als hij iedere keer wordt teleurgesteld en geen rollen krijgt kan dit geestelijk teveel voor hem gaan worden. Ik zou daarom als ik hem was iets anders gaan verzinnen dat je ook in Hollywood kan doen en dat wel een gegarandeerd succes heeft. Bijvoorbeeld schoonmaker op de set van een film.
Broccoli is ook heel koppig. Hij luistert niet of nauwelijks naar anderen. Ook heeft hij veel gevoelens voor Elvira. Wat de rest (ook Ewald) doet interesseert hem niet zoveel. Ik zou als ik hem was een beetje meer respect voor andere gaan voelen. Als hij dit namelijk nooit gaat doen kan hij dadelijk zonder vrienden zitten. De enige vrienden die hij dan heeft zijn mensen die zijn geld willen.

Elvira Lopez
Ze komt uit Argentinië en ze heeft daar in een film gespeeld. Die film is nooit afgekomen, want halverwege was het geld op. Ik vind dat ze hierover heel volwassen omgaat. Ze vindt het wel erg dat de film niet is afgemaakt, maar dat laat ze niet merken.
Elvira houdt een rood opschrijfboekje bij, maar wat erin staat is een raadsel voor andere. Ik vind het slim van haar om belangrijke dingen op te schrijven. Zo kan ze het later nog een keer bekijken en daar weer van leren.
Elvira vindt Broccoli en Ewald aardig maar weet niet of ze er meer mee moet gaan doen. Ik vind dat ze over haar gevoelens duidelijker tegen de jongens moet zijn. Ze houdt ze een beetje aan het lijntje en ik vind dat ze dit niet moet doen. Ze kan ze heel erg kwetsen en ze als vrienden kwijt raken. Als ik haar was zou ik dan ook duidelijk zeggen waar de grenzen liggen. Hiermee doet ze zichzelf en hen een plezier.
Elvira heeft net als Broccoli grote ambities en is waarschijnlijk het verst gekomen in de filmbusiness van de drie. Echter laat zij haar strijd om de filmrollen niet zo overdreven merken. Ze houdt het een beetje voor zichzelf en bedenkt in haar hoofd plannetjes die veder niemand te weten komen. Ik vind het slim van haar om niet alles te koop te geven.
5. Mijn leerervaring

Ik heb van dit boek een aantal dingen geleerd.

Ten eerste heb ik vooral geleerd dat je niet teveel je leven moet laten afhangen van je droom. In het verhaal zijn de 3 hoofdpersonen ‘bezeten’ van hun droom om door te breken in Hollywood. Dit is het enige waar ze aan denken en alles wat ze doen heeft een link met die droom. Ik vind dit geen leven.
Ewald (de hoofdpersoon) is de enige die meegesleept is in die droom. Broccoli en Elvira hebben allebei een hele sterke wil om die droom war te maken. Ewald een stuk minder en volgt hun alleen maar. Ik heb daarom ook geleerd dat je ook aan je eigen wensen moet denken en niet zomaar iedereen moet volgen als je het er eigenlijk niet mee eens bent.
Ook durft Ewald niet goed voor zijn gevoelens uit te komen. Als hij merkt dat Broccoli hem al voor was en al met Elvira naar bed was gegaan durft hij niets te zeggen. Ik heb hier van geleerd dat je beter eerlijk tegen mensen kan zijn dan dingen verzwijgen. Het is veel fijner voor Broccoli om te weten hoe Ewald zich voelt tegenover hun relatie dan dat hij alles verzwijgt. Hij kan er dan namelijk rekening mee houden. Ook is het veel fijner voor Ewald om te vertellen wat hij ervan vindt. Hij kan dan zijn hart luchten en zorgen dat hij niet te veel gekwetst wordt doordat Elvira en Broccoli er rekening mee kunnen houden.
Ten vierde heb ik geleerd dat je niet te naïef moet zijn. Naïviteit kan iets moois zijn, maar het kan je ook schaden. Mensen kunnen veel eerder misbruik van je maken en je gebruiken.
Als laatste heb ik geleerd dat je met een sterke wilskracht wel ver kan komen, maar dat het geen garantie is op succes. Veel mensen denken dat als je maar wilt je alles kan bereiken. Ik heb geleerd doormiddel van dit boek dat het niet zo is. Je kan wel willen maar je moet ook talent en het uiterlijk hebben om door te breken in Hollywood.

Door alle dingen die ik van dit boek heb geleerd is mijn kijk op mezelf, anderen en de maatschappij vooral bevestigd. Ik wist het allemaal wel maar het heeft het duidelijker voor mij gemaakt. Ook heeft het mij met het laatste wat ik ervan heb geleerd verrijkt. Ik heb altijd aangenomen dat je met wilskracht er wel komt. Door dit boek blijkt er ook een negatieve kant aan te zitten.

6. Mening

Ik vond het boek een goed ervaring. Ik heb veel van het boek geleerd zoals je ook al op de vorige pagina kon lezen. Daarom vond ik het boek heel leerzaam. Het heeft me veel aan het denken gezet en andere benaderingen van dingen uit de maatschappij laten zien.
Ik vond het boek ook humoristisch. Achter op het boek wordt verteld dat het humoristisch is. Dit hoeft dan natuurlijk niet waar te zijn, maar nadat je het boek hebt gelezen snap je waarom die recensies achter op het boek staan. Het is vooral komisch omdat er van veel serieuze dingen een grappige kan wordt verteld. Ook is het komisch omdat je alles van een persoon leest. Je leeft van die persoon dan de gedachten en gevoelens. Dit maakt het af en toe komisch, omdat de persoon waarvan je het verhaal leest zelf dingen op een rare of bizarre manier ziet. Ook snap de persoon af en toe zelf de situatie niet en dan komt het verhaal even raar maar wel komisch over.
Ik vond het boek ook onvoorspelbaar. Het was voor mijn gevoel een apart verhaal. Dit kwam door het onderwerp en de manier van schrijven (de gedachten en gevoelens van maar een persoon.) In het verhaal gebeurde er steeds dingen die ik totaal niet had verwacht. Bijv. terwijl de hoofdpersonen met plannen bezig zijn om hun droom te verwezenlijken, komen op eens de ouders van Broccoli naar Nederland. Als die dan naar een tijdje weer vertrekken gaat meneer Berk dood. Ik had deze wendingen in het verhaal niet verwacht.
Ik lees nog niet zo lang romans, maar van alle romans die ik gelezen heb vond ik dit een unieke. Het liet mij andere gedachten zien die je over onderwerpen van de maatschappij kan hebben. Ook was het uniek door de unieke persoonlijkheden die de hoofdpersonen hadden. Ze waren allemaal heel apart en zeer uniek. De persoonlijkheden die je in het boek tegenkomt kom ik niet dagelijks op straat tegen. Ik vond de sterke persoonlijkheden in dit boek een groot pluspunt, want die persoonlijkheden maken het verhaal leuk.
Bij elkaar vond ik het een goed boek. Het is niet het leukste boek dat ik tot nu toe heb gelezen, maar het is wel de moeite waard. Ik zou het zeker aanraden voor iedereen. Het maakt je aan het lachen en tegelijkertijd zet het je aan het denken. Niet het beste boek, maar wel een leuke.