Selecteer een pagina

Avignon:

Avignon is de hoofdstad van het departement Vaucluse. Vaucluse ligt in Provence en Provence ligt in Frankrijk. Avignon ligt aan de rivier de Rhône, vlakbij Marseille. Het ligt ongeveer zo’n 62 kilometer van de zee af. Het is een mooie oude culturele stad. Vooral de brug van Avignon is best beroemd. Er is een kinderboek en een liedje over geschreven.
Het liedje sur le pont d’avignon en het boek dansen op de brug van avignon. Avignon heeft 90.000 inwoners. Er zijn veel oude mooie bouwwerken in Avignon. Maar daarover vertel ik je straks wel meer. Avignon is een hele toeristische stad. Avignon is een centrum van handel in groente, fruit en wijn. De stad heeft chemische, papier- en conservenfabrieken, metaal- en textielindustrie en drukkerijen.
Jaarlijks houden ze in Avignon het festival d’Avignon, dit festival wordt in juli gehouden. Het is een festival met dans, muziek en toneel.

Geschiedenis:

Er is heel veel over de geschiedenis te vertellen. Avignon werd rond de rots die men tegenwoordig Rocher des Doms noemt gebouwd. Tijdens de steentijd woonden er al mensen, maar pas met de komst van de Romeinen, in 48 v. Chr. Werd het een plaats van betekenis. De Romeinen vestigden er een kleine kolonie en bouwden waarschijnlijk een tempel boven op de rots voor hun godin Diana. De stad had een korte bloeitijd als handelspost van de Romeinen. Het meest opvallende historische moment vóór de komst van de pausen was in de 13e eeuw. De bewoners van Avignon kozen de kant van de Albigenzen (dit was een machtige groep die zich afzette tegen veel sacramenten van de Rooms-katholieke Kerk) in een geloofsoorlog tegen katholieke royalisten (aanhangers van het koningschap). De Albigenzen verloren tijdens de oorlogen (1209-1229) en Avignon werd vrijwel met de grond gelijk gemaakt. Een van de gevolgen van deze verloren oorlog was dat de pausen van Rome het bezit kregen over het graafschap Venaissin, vlak bij Avignon. In 1309 besloot paus Clemens V uit te wijken van Rome naar Avignon. Dit kwam doordat hij werd bedreigd door de politieke ambities. Vanuit heel Europa stortten zich diplomaten, hofleden, artiesten en pelgrims op het kleine stadje aan de Rhône. Daarnaast doken meer dieven en oplichters in Avignon op. Na 1348, toen de paus Avignon had opgekocht, kwamen er alleen nog maar meer mensen naar de stad. Er waren velen onder hen die op de vlucht waren voor de Franse justitie, bijvoorbeeld Joden, die ergens anders in Frankrijk vervolgd werden. De stad barstte uit. De pausen moesten veel geld neertellen om de huurlingenlegers, die telkens dreigden Avignon af te breken, af te kopen. Uiteindlijk besloot Gregorius XI om in 1377 terug naar Rome te gaan. Met dit besluit begon de tijd van de tegenpausen. Tot 1403 waren er onwettige pausen in Avignon. De stad Avignon bleef tot in 1790 in bezit van de paus.

Hoe je er kan komen:

Er is een trein die van Amsterdam naar Avignon rijdt.
Je kan er natuurlijk ook met de auto komen. Zie kaartje:

Inhoud:

1. Voorkant.
2. Inhoud
3. Avignon
4. Geschiedenis
5. Hoe kan je er komen ?
6. Bezienswaardigeheden
7. Vervolg Bezienswaardigheden
8. Informatie bronnen

Informatie bronnnen:

Ik heb in boeken, op internet, in de enceclopedie en op de computer enceclopedie gezocht. In de boeken heb ik veel gevonden en daarvan heb ik dus ook het meest gebruikt. Op internet vond ik niks, alleen foto’s die ook in de boeken stonden. In de enceclopedie ook bijna niks. Maar op de computer enceclopedie wel. Plaatjes en teksten.
Ik heb deze boeken gebruikt :
Provence van Joost Nijhoff (kosmos reisgids)
De Provence van Thorsten Droste (cantecleer kunst-reisgidsen)
Provence côte d’azur van Jo Dominicus

En ik heb deze computer enceclopedieën gebruikt :
Encarta enceclopedie 2000
Compton’s interactive world atlas

Ik ben ook naar de ANWB geweest voor een routekaart naar avignon. Want ik had geen idee hoe je er heen moest rijden.

Bezienswaardigheden:

Er zijn veel bezienswaardigheden in Avignon, maar de grootste zijn toch wel het Palais des Papes en de Pont St-Bénézet (de brug van Avignon). Verder zijn er nog Petit Palais op de Place du Palais, Musée Calvet een prachtig 18de-eeuws museum met schilderijen, smeedijzerwerken, boeken, glas, en archeologische vondsten, Musée Requin met natuurlijke historie en geologie van de streek, St-Agricol de patroon van deze kerk was de beschermheilige van Avignon, de stadsmuur van vier en een halve kilometer en de kathedraal Notre-Dame-des-Doms, deze kathedraal staat vlakbij het pauselijk paleis.

Peitit Palais:
Aan de smalle noordkant van de Place du Palais staat dit Palais. Het is gebouwd tijdens het pausschap van Johannes XXII. Na de dood van Arnaud de Via, zijn neef, werd het de residentie van de bisschop van Avignon. Rond 1500 kreeg het een renaissance- voorkant. Nu is het gebouw in bezit van de stad Avignon, die het in het begin van de jaren zeventig grondig restaureerde.

De stadsmuur:
Deze stadsmuur is 4½ km lang en omsluit Avignon. Eén keer wordt hij onderbroken, dat is bij Rocher-des_doms, daar vormen de rotsen een natuurlijke muur.

Kathedraal Notre-Dame-des-Doms:
Deze kathedraal staat vlakbij het pauselijk paleis. Het is een Romaans gebouw ontstaan in het midden van de 12e eeuw of kort daarna. Er zijn in de 14e, 15e en 16e eeuw zijkapellen en nieuwe stukken aangebouwd. Er staat nu een madonnabeeld op de torenspits, maar dit is een weinig gelukkige toevoeging uit de 19e eeuw.

Pont Saint-Bénézet:
Pont Saint-Bénézet of terwijl Le Pont d’Avignon uit het liedje sur le pont d’avignon. Dit is een brug uit de 12de-eeuw. Over deze brug is een legende over de herder Bénézet in 1177 die een stem hoorde, die stem beval om een brug over de Rhône te bouwen. Samen met het volk bouwde hij de brug op die plek waar een engel gezegd had.
De brug was 90o m lang en had 19 bogen. Na een grote overstroming zijn er nu nog maar 4 bogen over. De pont Saint-Bénézet verbond toen Avignon met Tour de Philippe Le Bel in Villeneuve aan de overkant van de Rhône.