Selecteer een pagina

Bio-informatica

Wat houdt bio-informatica in ?
Als student kun je kiezen tussen het laboratorium of de computer. Kies je voor ‘de computer’, dan heb je weer twee keuzes:
– programma’s beheren en gebruiken

Als bio-informaticus kun je er ook voor kiezen de verbinding te worden tussen de mensen in het
laboratorium en mensen daarbuiten, die met smart op de resultaten van het laboratoriumwerk zitten te wachten. Je bent dan iemand die feilloos de weg weet in de beschikbare softwarepakketten. Je zult je wel de nodige laboratoriumvaardigheden moeten hebben. Want er moet in elk lab iemand zijn die zowel
begrijpt wat er in een laboratorium gebeurt als hoe een goed computersysteem daarbij kan helpen. Jij richt je met name op het laatste. Want wie op zoek is naar de diverse afwijkingen die ergens op het DNA gemuteerd kunnen zijn, kan niet zonder enorme databases, goede statistische programmatuur en goede netwerken.

– programma’s ontwerpen

Ontwerpers ontwikkelen software en beheren databases. Je zorgt er dan voor dat onderzoekers, dankzij de door jou geschreven software, alle resultaten van hun werk kunnen verwerken, zodat ze met de resultaten verder uit de voeten kunnen. zodat zij die kunnen verwerken in rapportages en overzichtelijke grafieken en er de juiste conclusies uit kunnen trekken. Zodat misschien door jouw werk mensen genezen worden van tot nu toe ongeneeslijke ziekten.

Beroepen
Steeds vaker is bio-informatica onmisbaar in het zoeken naar middels tegen tot nu toe ongeneesbare ziekten zoals kanker en aids. Bio-informatica houdt zich bezig met het ontwikkelen van databases om alle resultaten van de onderzoekers te ordenen.
Eigen mening
Ik vind het een leuke studie, maar het is niet helemaal mijn smaak, want ik hou er niet echt van om hele dagen achter de computer te zitten of om het er hele dagen over te hebben. Het is dus ook geen echte Studie die geschikt is voor mij.