Selecteer een pagina

Het boekverslag van Nikki Becker C1c
Titel: Radeloos
Schrijver: Carry Slee
Uitgever: Pimento
Aantal blz.: 196

Titelverklaring:
kun je de titel van het boek uitleggen? Waarom heeft de schrijver deze titel gekozen, denk je?

Paco’s vader gaat dood en paco denkt dat hij schuldig is, omdat hij zijn mobiel niet wou halen, hij is radeloos.

Personen:

Wie zijn de hoofdpersonen?
Paco

Hoe oud is de hoofdpersoon?
15

Hoe ziet hij/zij er uit?
Als een normale jongen van 15

Wat voor karakter heeft de hoofdpersoon?
Snel boos, een denker.

Verandert de hoofdpersoon in de loop van het verhaal? Leg uit hoe dat komt.
Jah, hij heeft geen schuld gevoel meer, omdat hij met de dokter van zijn vader heeft gepraat

Wat heeft de hoofdpersoon te maken met de andere personen in het verhaal? (bijvoorbeeld: vader – zoon, vriend – vriendin)
Vader- zoon
Vriend- vriendin

Tijd en plaats

In welke tijd speelt het verhaal zich af? (nu, of in de prehistorie, 1970 etc.) leg uit waarom je dat als lezer weet, aan de hand van het boek.
In 2005, staat er letterlijk in.
Waar spelen de gebeurtenissen zich af? (Almere, stad, dorp, fasiewereld, ect.? Leg uit waarom je dat als lezer weet, aan de hand van het boek
Ergens in Nederland, weet alleen niet precies waar.

Onderwerp

Een boek heeft een onderwerp. Het gaat bijvoorbeeld over verliefd, vriendschap of weglopen. Geef in een woord het onderwerp van jouw boek.
Schuld gevoel.

Thema

Het thema van een boek is altijd een mening van het onderwerp van het boek. Als het onderwerp ‘verliefd’ is, kan het thema bijvoorbeeld zijn: ‘als je verliefd bent, kan je je verschrikkelijk eenzaam voelen.’
Een thema noteer je in de vorm van een als-dan constructie. Een thema vindt je over het algemeen gemakkelijk, als je je afvraagt:
• Wat zegt de titel mij?
• Welke situaties komen regelmatig voor in het boek?
• Hoe voelt de hoofdpersoon zich?
• Hoe loopt het af?

Hij heeft een schuld gevoel, omdat hij zijn mobiel niet wou halen, terwijl zijn vader het nog zo had gevraagt.

Commentaar op het thema

Hier geef je aan:
• In welke mate je het eens of oneens bent met het thema.
• Je argumenten achter deze stellingname

Je gaat daarbij in op de volgende vragen:

• Heb je het zelf wel eens meegemaakt, of iemand in je omgeving?
• Wat zou je doen als jij in zo’n situatie zou komen?
Wat vind je van het thema?

Bijvoorbeeld: het thema is:’Als je verliefd bent, dan is dat verschrikkelijk ‘. Je commentaar kan dan als volgt beginnen:

“ik ben het deels eens, deels oneens met dit thema.

Ik ben het ermee eens, als ik denk aan een vriendin van mij die verliefd was op een ander meisje, maar daar niet voor uit durfde te komen. Ze was namelijk bang, dat ze dan niet meer geaccepteerd zou worden door haar klasgenoten. Ik vind dit een vreselijke situatie, omdat……..

Aan de andere kant ben ik het ermee oneens, omdat ik zelf tot nu toe alleen maar goede ervaringen met verliefd – zijn heb. Bijvoorbeeld twee jaar geleden….”

Dus je commentaar beschrijf je jouw eigen of andermans ervaringen en/of ideeën over het thema.
Een commentaar is dus altijd een persoonlijke stellingname. Schrijf het dus ik de ik-vorm

Hij heeft een schuldgevoel en dat zou ik niet hebben, want als hij goed naar de dokter had geluisterd had hij gehoord dat zijn vaders hart gewoon niet meer wou.
Maar aan de andere kant zou ik ook wel een schuldgevoel hebben, omdat hij zo erg van geschrokken dat hij niet meer wou luisteren naar de dokter en daardoor heeft hij het niet gehoord en dat is het logisch dat hij een schuld gevoel heeft.

De belangrijkste gebeurtenis

Beschrijf wat volgens jou de belangrijkste gebeurtenis in het boek is. Leg ook uit waarom jij dat zo belangrijk vindt.

De dood van zijn vader, want dat begint het verhaal pas, dan gaat hij veranderen, hij gaat drinken, hij laat zijn vrienden zakken

Het stappenplan

Voordat je de samenvatting gaat schrijven, maak je een stappenplan. Dat zijn de belangrijkste gebeurtenissen of hoogtepunten uit het boek op een rij, het stappenplan moet uit minimaal 5 en maximaal 10 stappen bestaan. Eigenlijk kun je elke stap een alinea noemen.

De samenvatting

Je kunt nu met behulp van het stappenplan de samenvatting gaan schrijven. De samenvatting bestaat uit drie delen: inleiding, kern en slot. Het stappenplan verwerk je in de kern.

• Inleiding: hier vertel je kort hoe je bij het boek gekomen bent, waarom je dit boek bent gaat lezen.
• Kern: hier verwerk je het stappenplan. De eerste alinea beschrijf je kort waar het boek over gaat(het boek gaat over…). Het is de bedoeling dat je het voor de lezer. Vervolgens ga je het verhaal stap voor stap vertellen. Maak niet te grote stappen, de samenvatting moet wel een logisch verhaal hebben. Hierbij maak je gebruik van je stappenplan. Elke stap wordt een alinea.
• Slot: hier vertel je kort wat je van het boek vond. Raad je het aan? Waarom wel/ niet

Paco kon erg goed opschieten met zijn vader. Hij had een eigen garagebedrijf voor oude auto’s. Op een dag ging Paco met zijn vader naar een garage een eind van hen vandaan. Paco wilde zijn telefoon niet meenemen. En de batterij van de telefoon van zijn vader was leeg. Plotsteling gebeurt er iets met Paco’s vader. Paco stapt uit de auto en gaat op de weg staan om hulp te vragen. Na een tijdje stopt er een vrachtwagen die meteen een ambulance belt. Als ze in ’t ziekenhuis zijn, horen ze na een tijdje dat Paco’s vader is gestorven aan een hartaanval.
Sindsdien heeft Paco een schuldgevoel omdat hij zijn gsm niet mee wilde nemen. Hij heeft nergens meer zin in en doet niks meer. Alleen met een paar biertjes kan hij zijn problemen even vergeten. Hierdoor raakt hij nog meer in de problemen.

Yara heeft ook een probleem. Zij is erg onzeker over haar uiterlijk. Daarom wil ze slanker worden. Dit gaat zo ver dat ze uiteindelijk ook geen uitweg meer ziet. Maar Sterre, haar beste vriendin heeft ontdekt dat Yara niks meer eet of alles uitkotst. Ze vertelt dit aan de moeder van Yara.

Op een dag krijgt Paco een schuldgevoel tegenover zijn vrienden. Hij wil ze nog één keer helpen met de website en daarna wil hij weg. Hij heeft al zijn spullen gepakt en gaat naar school toe (waar hij al een hele tijd niet meer is geweest). Maar nog voordat hij zijn vrienden vindt, ziet hij Yara op de grond liggen in school. Het gaat niet goed met haar. Er reageren geen leraren op hem als hij het wil melden. Dan denkt hij aan de woorden van zijn vader: “je mag alleen auto rijden als je daarmee een leven kan redden”. Paco pakt meteen de sleutels uit de zak van een van de leraren.

Paco wilde dus eigenlijk weglopen, maar dat ging nog niet omdat Yara had gevraagd of hij nog eens langs wilde komen. De volgende dag komt Paco weer op bezoek en hij heeft een heel gesprek met Yara. Ze vertelt dat ze eigenlijk naar de kunstacademie wil en dat ze dat niet mag van haar moeder. Paco verteld over zijn schuldgevoel.
Paco regelt dat ze er met haar moeder over gaat praten. En hoort dan van de moeder van Yara dat ze ineens een heel schuldgevoel heeft. Paco vertelt daarna aan Yara dat hij ook een schuldgevoel heeft. Yara maakt een afspraak met een dokter om hem te vertellen dat het niet aan hem lag maar aan het zwakke hart van zijn vader.
Dan komen Hafid, Sterre en Lucas nog binnen met het nieuws dat ze de website-wedstrijd gewonnen hebben. En dan kan hun dag niet mee stuk.
Met Yara gaat het nu ook heel goed, ze is al wat aangesterkt.
Yara en Paco vinden elkaar eigenlijk al heel erg lang leuk en dat vertellen ze aan elkaar dus krijgen ze ook nog verkering en gaat Paco nooit meer weg