Selecteer een pagina

Illustrator: Roelof van der Schans
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

Samenvatting: In de klas van David zit hele dikke jongen: Jochem. Omdat hij zo dik is en omdat hij nooit voor zichzelf op durft te komen wordt hij heel erg gepest. Jochem wordt nog het meest gepest door Sanne, Justin en Remco.
Sanne, Justin en Remco plagen jochem veel. Ze halen veel grappen met hem uit.
De andere kinderen lope er maar bij en niemand duft er iets van te zeggen. David wil er zo vaak wat van zeggen maar durft het niet. Toen David zij franse boek wat vergeten pakte Sanne Jochems boek en gaf hem aan David. David’s moeder vond dat hij het boek moest terug brengen. Bij Jochem thuis komt zijn aardige moeder aan met cola en chips. Zijn moeder weet niks af van het besten. David vraag aan Jochum waarom ze niks van het pesten weet. Maar dat wil hij niet vertellen want zijn moeder heeft vorig jaar ook al een hartinfarct gehad. .
Op een avond is het klassenfeest er en hij wilt vanavond Vera verkering vragen. Net toen hij Vera wilt vragen ziet hij Youssef met Vera zoenen. David loopt dan boos naar buiten en ziet niet wat ze met Jochem doen.
De volgende dag horen ze dat Jochem niet thuis is gekomen na het klassenfeest. David maakt zich zorgen. Hij gaat niet naar school om Jochem te gaan zoeken maar als hij nergens te vinden is denkt David ineens aan dat Jochem hem heeft verteld over Nienke: zijn beste vriendin uit zijn vorige woonplaats. David herinnerd zich nog haar achternaam en haar woonplaats en zoekt haar telefoonnummer op. Hij belt en vraagt of ze mee helpt zoeken.
Als Nienke er is vinden ze Jochems rugzak in een meer. David en nienke halen hulp. Na een tijdje halen de duikers het lijk van Jochum uit het meer. De pestkoppen schrikken en wisten niet dat het zo ver zou komen. Gelukkig worden de Sanne, Justin en Remco van school gestuurd.

Beoordeling: Ik vind het een spannend boek omdat ik altijd meer wil weten in het boek.
Het is ook wel droevig. Want Jochum heeft uiteindelijk wel zelfmoord gepleegt.
Het zet me ook aan het denken wat pesten wel niet met je kan doen.
Het is wel een makkelijk boek om te lezen.
Het doet me ook iets. Dat pesten zo ver kan komen.
Het is een boek voor mijn leeftijd. Ik hoop als je dit boek leest dat je dan niet meer pest.