Selecteer een pagina

La Primavera
De gegevens:
De la Primavera is gemaakt door Sandro Botticelli rond het jaar 1482, het schilderij is ongeveer 3 meter breed en 2 meter lang. Het schilderij is gemaakt voor Lorenzo il Magnifico die het cadeau gaf aan zijn familie lid Lorenzo de Pierfransesco voor zijn trouwdag.
Inhoud:
De voorstelling die weer gegeven wordt is dat, helemaal links wordt Mercurius afgebeeld de boodschapper van de Griekse goden, daarnaast staan 3 nimfen, daar boven hangt Cupido met een pijl richting de 3 nymfen , in het midden staat Venus zij is de godin van de liefde, naast haar staat Flora. Flora was eerst Chloris maar toen ze verkracht was door Zypher werd zij Flora. Ze staan met z’n allen in een bos, waar bloemen uit alle getijden groeien. De boodschap, is eigenlijk niet bekend niemand weet eigenlijk wat de tekenaar bedoelde met de compositie van het schilderij, er wordt niet echt een religieus thema beschreven. Het schilderij toont allemaal figuren die eigenlijk niks met elkaar te maken hebben. Daarom is het verhaal achter het schilderij nog altijd een mysterie.
Vorm:
Er is niet echt een lichtbron afgebeeld op het schilderij, het lijkt er op licht op valt van uit de ogen van de kijker, want de figuren zijn heel duidelijk te zien maar, het bos is erg donker tot slecht te zien. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke kleuren, er word van bijna alle kleuren gebruikt gemaakt behalve donker blauw. Het is kwaliteitscontrast geschilderd met realistische kleurgebruik. Het is 2 dimensionaal en er is gebruik gemaakt van overlapping. Het is realistische van vorm. Er is gebruik gemaakt van ei-tempra dat is verf op basis van ei-geel. De kijker kijkt van onder je kan namelijk de onder kant van de voet van de middelste nymf zien.
Functie:
Het schilderij is gemaakt als geschenk voor een pas getrouwd stel, het is dus geschilderd voor vermaak, het was voor op hun slaapkamer gemaakt. Het schilderij wordt nu tentoon gesteld in een museum in Florence.