Selecteer een pagina

Dodengesprek 19 Nils Noorman

Aeacus: Waarom wurg jij, Protesilaüs, Helana nadat je haar hebt aangevallen?

Protesilaüs: Omdat ik door die daar stierf, Aeacus, en mijn huis half af en mijn pasgetrouwde vrouw als weduwe achterliet.

Aeacus: Beschuldig dus Menelaos, die jullie voor zo’n vrouw mee naar Troje voerde.

Protesilaüs: Goed gezegd: Die moet door mij worden beschuldigd.

Menelaos: Niet ik, beste, maar met meer recht Paris, die van mij, de gastheer, mijn vrouw in strijd met alle rechten wegroofde: Want die verdient het niet alleen door jou maar door alle Grieken en niet-Grieken gewurgd te worden, omdat hij van zo velen de dood op zijn geweten heeft.

Protesilaüs: Zo is het beter: Dus ik zal jou, ellendige Paris, nooit wegzenden uit mijn handen.

Paris: Dan handel je onrechtvaardig, Protesilaüs, terwijl ik een collega ben van jou: Want ook ik zelf ben verliefd en in de ban van dezelfde godheid: en jij weet dat zoiets gedwongen is en een godheid ons brengt waarheen hij maar wil, en het is onmogelijk weerstand te bieden tegen hem.

Protesilaüs: Goed gezegd: kon ik Eros maar hier in handen krijgen.

Aeacus: Ik zal jou over Eros het goede antwoord geven: want hij zegt dat hij aan het beminnen van Paris misschien schuldig is, maar aan jou dood is niemand anders schuldig, Protesilaüs, dan jijzelf, omdat jij , nadat je je pasgetrouwde vrouw vergat, toen jullie Troje aanvielen, doldriest en onbezonnen voor de rest uit sprong verliefd geworden op roem, als eerste bij de landing stierf.

Protesilaüs: Dus zal ik jou, Aeacus, over me zelf rechtvaardiger antwoorden: Want niet ik ben schuldig aan dit, maar de Moira en dat het vanaf het begin bepaald is.

Aeacus: Juist: Waarom beschuldig je hen dan?

Waarom wordt in r.8 του ξενου met de gastheer vertaald en niet bijvoorbeeld met de gast of de vreemdeling?
In het verhaal loopt Protesilaüs van persoon naar persoon om hem te wurgen.
Protesilaüs zegt “το εξ αρχης ουτως επικεκλωσθαι.” (r.25) .Waarom is dit een slecht argument?
Naar welke woorden verwijst αυτω terug?