Selecteer een pagina

I. Inhoud
– De vijftienjarige Leonie Vanstraten is een gelukkige, populaire tiener. Ze is dolverliefd op haar vriendje Jeroen, heeft een fijne vriendin Nancy en op school loopt alles prima. Wanneer Leonie samen met Nancy naar hun wekelijkse film aan het kijken waren, kreeg Leonie plots een vreemd telefoontje. Ze hoorde enkel een hijgende stem en dacht dat het een grap was van iemand uit haar klas. Maar niet veel minuten later kreeg ze weer telefoon. Deze keer niet op haar gsm maar op de huistelefoon. Weer hoorde ze enkel gehijg. Deze keer kon het niemand van haar klas zijn. Enkel Nancy had haar huisnummer.
Na nog een paar telefoontjes weet ze wel zeker dat het niet om een grap gaat. De telefoontjes worden steeds erger en bedreigender. Leonie die een uitgesproken mening had en voor niets of niemand bang was, was nu wel onder de indruk en voelde zich er niet goed bij. De levenslustige Leonie veranderde stilaan in een stil, teruggetrokken meisje dat zich voortdurend bekeken voelde. Maar het blijft niet bij de telefoontjes. Na verloop van tijd kreeg ze ook dreigbrieven en dode beesten in een kartonnen doos,… . Er zat niets anders op dan de politie er bij te halen. Van Buren, de politieman die aan de zaak werkte, verzamelden allerlei bewijsmateriaal. En loste uiteindelijk ( na lange tijd) ook de zaak op.

II. Personages
– Leonie: is de hoofdpersonage, is 15 jaar oud, woont in Den Haag en is een populair meisje totdat ze gestalkt wordt en verandert in een stil, bang meisje.
– Nancy: is de hartsvriendin van Leonie. Ze is heel wat minder populair dan Leonie en wordt ook bedreigd door de stalker wanneer ze Leonie probeert te helpen.
– Jeroen: is het vriendje van Leonie, voetbalt en is een nonchalant type. Leonie zet daarom een punt achter hun relatie. Ze kan het niet verdragen dat Jeroen zich losbollig gedraagt terwijl zij gestalkt wordt.
– Lex: is de broer van Jeroen. In tegenstelling tot Jeroen is Lex heel verlegen en hij raakt heel goed bevriend met Leonie. Hij beschermd haar tegen de stalker. Tot blijkt dat hij toch niet zo’n lieve jongen is.

III. bibliografie
Auteur: Helen Vreeswijk is de schrijfster van mijn boek. Ze is geboren op 1 maart 1961. Ze
werkt bij de Centrale Recherche Infodienst als vingerafdrukdeskundige en is zo
nauw betrokken bij misdaden. Op basis van waar gebeurde feiten schrijft ze haar boeken. Enkele boeken van haar zijn: Loverboy in 2005
Overdosis in 2007
Chatroom in 2007
Eerwraak in 2008

IIII. Appreciatie
“Die angst kan jij niet begrijpen, die moet je gevoeld hebben.” Is de zin die mij aanzette om het boek te kopen en te lezen. Ik vind het een schitterend boek. Het is een werkelijk, aangrijpend en heel spannend boek. Wat ik ook heel leuk vind aan het boek is dat het vanuit twee standpunten geschreven is. Langs de ene kant kan je de gevoelens van Leonie en haar omgeving lezen en met cursieve tekst beschrijft ze de dader en gevoelens van de stalker. Door de verandering van lettertype is dit zeer gemakkelijk te volgen. Het is een dik boek maar ik las het snel en gemakkelijk, ook omdat het spannend is tot het einde. Er worden veel details verteld in het boek maar het is ook niet overdreven. Ik vind het ook een geslaagd einde. Het is voor een deel afgesloten maar langs de andere kant ook een beetje open want je weet nooit hoe het verder zal aflopen met Leonie. Ik vind dat wel tof want een open einde vind ik nooit leuk, je leest een boek omdat je nieuwsgierig bent en het einde wilt lezen en dan blijkt er opeens geen einde aan te zijn. De spanning in dit boek is zeker. Je zit mee in het verhaal en wil weten wie nu de echte stalker van Leonie is en voor je het weet heb je het hele boek uitgelezen.

IIIII. Keuzeopdracht
Als keuzeopdracht zou ik een brief schrijven naar de auteur om haar te feliciteren met het prachtige boek dat ze geschreven heeft. En ook om haar te bedanken, omdat ze jongeren op die manier probeert te waarschuwen voor allerlei gevaren in het dagelijkse leven en wat je moet doe als dat jou overkomt.