Selecteer een pagina

1. Zelfgemaakte samenvatting
Een jong stel, Olivier en Olga, verhuist naar Ierland. Daar kan hun toekomstige zoon in rust geboren worden met het geluid van de zee. Deze droom valt in duigen als Jonas, hun zoon, doofstom blijkt te zijn.
Olga gaat met hem terug naar Nederland, naar Effatha, een doveninstituut. Daar moet hij leren liplezen en praten, maar Jonas werkt niet mee. Olga raakt vermoeid door het altijd maar op Jonas letten, altijd bij hem te moeten zijn.
De liefde tussen Olivier en Olga verwatert, Olivier blijft in Ierland wonen met zijn paarden en zijn zee, Olga gaat met Jonas bij haar moeder in Wassenaar wonen.
Als Jonas voor een tijdje naar zijn vader in Ierland gaat, blijkt dat hij een voorliefde voor paarden heeft, net als toen hij in het circus was, toen hij klein was. Olivier leert Jonas van alles over de natuur, het land en de paarden. Jonas wordt ouder en gaat de dingen meer begrijpen.
Op een dag is hij weg, met het circus mee…
Olga zoekt Olivier op en ze halen de verloren tijd in. Helaas verdrinkt zij op een boottocht en Olivier blijft in zijn eentje achter in zijn eenzame huis op de rotsen.

2. Welke gebeurtenis, gesprek, enz. is van wezenlijk belang in dit boek?
a. Beschrijf die nauwkeurig in eigen woorden
Op een middag ziet Jonas een mooie gekleurde wagen rijden, en hij gaat
erachteraan. Hij komt uit bij een circus. Het circus is nog niet begonnen, maar de wagens en beesten staan overal klaar. Hij kijkt zijn ogen uit, loopt langs de beesten en gaat door een kier in het tentdoek de grote circustent binnen. Daar zijn de clowns aan het repeteren, terwijl Jonas toekijkt van onder de tribune. Dan merkt één van de clowns hem op en ze worden vrienden.
Die middag gaat hij naar de voorstelling. Hij vindt het prachtig; het is namelijk iets waarvoor je niet hoeft te horen. Hij raakt helemaal vol van het circus, eindelijk iets waar hij ook aan mee kan doen!
De volgende dag gaat hij weer, maar dit keer is zijn moeder hem kwijt. Als hij ’s avonds zich als clown verkleedt, begrijpt ze het en belooft ze hem de volgende dag mee te gaan naar het circus.
Die woensdag gaat Jonas met zijn moeder naar Circus Cinsinelli, maar daar aangekomen is het hele veld leeg. Het circus is vertrokken!
b. Leg uit waarom die zo belangrijk is
Jonas is van slag omdat het circus opeens weg was. Het circus was namelijk
de enige plek waar hij zich thuis voelde. Als hij ouder is, gaat hij op zoek naar het circus. Hij weet op dit moment wat zijn passie is, wat hij wil, namelijk het circus. Als hij later ook bij zijn vader gaat logeren, leert hij van zijn vader paardrijden. Op het eind van het boek blijkt dat hij Circus Cinsinelli heeft gevonden en daar acrobaat te paard is geworden.

3. Je kunt naar relaties kijken in termen van macht.
a. Beschrijf wie over wie macht uitoefent en op welke manieren
Ten eerste oefenen Olga en Olivier macht uit over Jonas, omdat ze zijn
ouders zijn. Ze leren hem dingen, verbieden én gebieden hem dingen. Ze sturen hem naar Effatha, het doveninstituut, ze leren hem paardrijden… Ze zijn zijn ouders en ouders hebben macht.
Andersom heeft Jonas ook macht over zijn ouders. Hij is doofstom en eist dus veel aandacht op. Hij heeft in die zin macht, dat hij niet mee werkt op school en ze hem dus wel naar een andere school moeten sturen. Hij is dwars, gaat zijn eigen gang, vernielt dingen, net zolang tot Olga helemaal gek wordt.
Vervolgens oefent Olga macht uit over Olivier. Ze laat hem kiezen tussen zijn land of haar en Jonas, en hij kiest voor zijn land. Zij neemt de beslissingen over Jonas, zij bepaalt wat wel en wat niet goed voor hem is. Ook zegt ze Olivier dat ze hem niet meer wil zien. Zij heeft de macht, dat is heel erg duidelijk. Olivier laat dit toe, omdat hij veel verliefder is op haar dan zij op hem. Hij heeft grote bewondering voor haar; hij is maar een arme dichter, maar zij is de dochter van rijke mensen, zij vecht voor haar zoon… Eigenlijk loopt Olivier maar als een mak schaap achter Olga aan.
Olivier heeft alleen macht over zijn vee en zijn land. Zijn paarden, planten en zijn hond zijn de enige die echt naar hem luisteren. Olivier is eigenlijk een beetje de zielige, achtergelaten, afhankelijke man.
b. Leg uit welke gevolgen dit heeft voor het slachtoffer
De macht die Olga en Olivier uitoefenen over Jonas heeft als gevolg dat Jonas
aan de ene kant dingen leert, maar aan de andere kant zich gaat verzetten. Hij kan namelijk niet uitleggen wat hij wil of juist niet wil.
De macht van Jonas over zijn ouders heeft als gevolg dat Olga helemaal gek van hem wordt. Als hij nog maar een kleuter is en ze krijgen te horen dat hij doofstom is al, dan storten ze allebei al helemaal in. Jonas’ doofheid brengt ook een gevolg voor het huwelijk van zijn ouders, dat gaat er namelijk helemaal aan kapot. Het komt pas goed als zij niet meer voor Jonas hoeven te zorgen.
Olga’s macht over Olivier heeft als gevolg dat Olivier een afhankelijke, zielige man wordt. Hij kan niet meer zonder Olga, ook al heeft hij tussendoor een “vriendin”. Het boek eindigt dus ook met Olivier als eenzame, afhankelijke stakker.

[B] Dit boek is echt een aanrader, het is een prachtig boek!! [/B]