Selecteer een pagina

Samenvatting (499 woorden)

Als het verhaal begint is Berry naar het oude vakantiehuisje van zijn ouders in Frankrijk gevlucht. Hij wordt hier opgepakt door de Franse politie. Hij komt terecht in een gevangenis in Nederland, daar vandaan vertelt hij zijn verhaal. Berry vertelt over de vakanties met zijn ouders en zijn oudere broer in hun vakantiehuisje. Ook vertelt hij over zijn leugens. Hij verteld bijvoorbeeld dat hij zijn Gymnasium diploma heeft gehaald terwijl hij al lang van school is afgegaan. Hij hangt elke dag maar wat rond met zijn vrienden Otman, Jamal en De Laatste Mode, vaak bij de snackbar van Fast Eddie. Berry liegt ook tegen hen, want hij vertelt hen dat zijn vader is opgepakt bij een grote drugs deal in Lyon, terwijl hij eigenlijk gewoon overleden is. Maar alles verandert als hij Thera ontmoet op een brug in Amsterdam waar hij haar twee lichtgevende hoorntjes verkoopt. Thera geeft hem de bijnaam Diablo. De tweede keer dat hij haar ontmoet is in een café waar hij zich voordoet als een filmproducent genaamd Raymond. Hij doet dit omdat Thera een Raymond verwacht. Zij komt erachter dat hij Raymond niet is en raakt hierdoor geïrriteerd, maar toch gaan ze samen winkelen en haar stemming wordt langzamerhand weer beter. Uiteindelijk eten ze oesters bij Nam Kee. Dit is het begin van hun relatie. Berry en Thera willen graag een verre reis maken, om snel geld te verdienen verhuren ze het huis waar Thera woont aan tien mensen tegelijk en ze laten hen van tevoren betalen. Ze vertrekken naar het Hilton hotel en geven daar heel erg veel geld uit. Het is de bedoeling dat ze eerst een tijdje in het hotel blijven om daarna naar Parijs te gaan. Maar hun vertrek wordt steeds verder uitgesteld en uiteindelijk vertrekken ze helemaal niet, omdat Thera een epilepsieaanval krijgt en in het ziekenhuis belandt. Het gaat steeds slechter tussen Thera en Berry. Thera wil geen contact meer met Berry en vertrekt, waarheen weet niemand. Berry gaat naar haar op zoek en vindt haar bij haar ex-vriend: Ben.
Berry probeert er alles aan te doen om Thera terug te winnen maar ze wil niets meer van hem weten. Dan gaat Berry samen met zijn vrienden naar de opening van een nieuw buurthuis. Ze hangen hier wat rond totdat de burgemeester op het punt staat in zijn auto te stappen om te vertrekken. Berry pakt opeens een steen en gooit tegen de burgemeester. De burgemeester wordt op zijn hoofd getroffen en raakt in coma. Berry vlucht naar huis, pakt zijn spullen en stapt op de trein naar Frankrijk. Hij gaat naar het oude vakantiehuisje van zijn ouders in Bretteville-sur-Laize. Dit is het huisje waar hij een tijdje later wordt opgepakt, in eerste instantie voor inbraak in het vakantiehuisje, maar algauw komen ze erachter met wie ze te maken hebben en hij wordt uitgeleverd aan Nederland, waar hij in de gevangenis terechtkomt. Hij komt daar in voorarrest te zitten, in afwachting van zijn rechtzaak. Vanuit de gevangenis vertelt hij zijn hele verhaal.

Mening

Inhoudelijke argumenten

2a. Berry en Thera zijn de hoofdpersonen in het boek. Het verhaal wordt vanuit Berry verteld, en zijn functie is dus het vertellen van zijn levensverhaal. Berry verteld over zijn criminele achtergrond, hij liegt en bedriegt en daar heeft hij eigenlijk wel een beetje spijt van. Hij liegt tegen zijn moeder, hij zegt dat hij zijn examens heeft gehaald en dat hij nu studeert. Terwijl hij ondertussen met zijn vrienden wat rond hangt op straat, drinkt en drugs gebruikt. Berry bedriegt samen met Thera vijftien mensen die het appartement van Thera willen huren. Door de huurders een voorschot te laten betalen verdienen ze gemakkelijk duizenden guldens. Ik vind dat je dan erg diep gezonken bent, en je het verdient om dan in de gevangenis te zitten. Je moet niet zomaar mensen bedriegen, al helemaal niet als ze niets hebben gedaan. Ook steelt Berry en dat vind ik niet goed. Je koopt iets of je koopt iets niet en anders spaar je er maar voor. Een paar van de slechte dingen die Berry heeft gedaan worden duidelijk in het volgende citaat.

Citaat 1: “Het eerste wat hij jatte was een kartonnetje batterijen voor zijn walkman.

De eerste keer dat hij gepakt werd, was boven op een kerk die gesloopt werd. Samen met Otman trok hij lood van het dak, om het naderhand te verkopen.

De eerste keer dat hij out ging was op een rave in Hoofddorp. Verkeerde pillen. Te veel verkeerde pillen. Hij had zes uur voor dood in de regen gelegen.” (blz. 58)

Verder vertelt Berry in het boek over zijn liefde, zeg maar gerust obsessie, voor Thera. Samen beleven ze een heerlijke zomer en Berry doet er alles aan om haar bij zich te houden, hij is voor het eerst echt gelukkig. Maar zijn geluk slaat om in haat en paranoia als ze hem verlaat voor haar ex-vriend Ben. Ondanks dat is Berry er van overtuigd dat Thera van hem hield.

Citaat 2: “Thera heeft van me gehouden. Dat weet ik. Het was echt zo. Ze heeft het vaak genoeg bewezen. Zij ís gek op me geweest. Daar durf ik in te geloven. Misschien hield ze zelfs helemaal op het laatst nog van me, maar mocht ze het van zichzelf niet toestaan.”

(blz. 273) Eigenlijk is het heel erg zielig voor Berry, dat zijn eerste echte liefde hem verlaat voor haar ex-vriend.

2b. Ik vind het jammer dat er eigenlijk bijna, zeg maar geen, humor in het boek zit. Verder vind ik het een mooi verhaal, en ik vind het wel zielig voor Berry dat Thera hem opeens niet meer wil. Een mooi moment vond ik dat hij naar het ziekenhuis gaat om haar op te zoeken en haar met zich mee terug wil nemen naar huis, en dus echt zijn liefde laat zien. Wat ik ook mooi vind zijn de teksten uit liedjes die in het boek zijn verwekt, een voorbeeld is het volgende citaat.

Citaat 3: “And you…

               You will be queen

               Though nothing

               Will keep us together

               We could steal time

               Just for one day

               We can be Heroes

               For ever and ever…” (blz. 232)

Dit liedje zingt Berry op een avond in het Hilton Hotel. In dat liedje wordt ook zijn liefde voor Thera duidelijk en dat hij voor altijd bij haar wil blijven.

2c. Het boek bestaat voor mij uit twee thema’s. Namelijk liefde, en de obsessie die je daardoor kunt krijgen, en leugens en bedrog. Liefde omdat het hele boek gaat over de liefde tussen Berry en Thera, ze doen van alles samen en hebben een geweldige tijd. Voor Berry is het zelfs al liefde op het eerste gezicht, dat blijkt uit het volgende citaat.

Citaat 4:”Ik kon me niet meer bewegen toen ik Thera voor het eerst zag. En daar is niets aan overdreven. Ik begon niet te zweten of te stotteren, nee, ik verstijfde. Dat was alles. Ik stond met twee rode, knipperende horentjes op mijn hoofd dicht bij de brug over de gracht en was nog niet in staat mijn pink te bewegen.” (blz. 8)

Hier is het overduidelijk dat Berry overdonderd is door Thera. Ik vind dit erg leuk beschreven in het verhaal, je komt zo precies te weten wat Berry denkt en vindt. Ook vind ik liefde een leuk thema. In dit boek wordt ook duidelijk gemaakt dat liefde niet altijd rozengeur en maneschijn is, en dat je je liefde voor iemand soms ook te ver kunt drijven zoals Berry. Thera wordt namelijk een obsessie voor hem en daarom gaat hij stomme dingen doen. Hij gooit bijvoorbeeld met een steen de burgemeester in coma.

En natuurlijk het thema: leugens en bedrog, slaat op het liegen en bedriegen dat Berry doet tegenover zijn vrienden en zijn familie. Ik vind het leuk dat dit er ook in verwerkt is, anders zou je echt een roman met alleen maar de leuke dingen van het leven krijgen.

Structurele argumenten

3a. Het boek is vanuit een ikfiguur geschreven, deze ikfiguur is Berry. Dat is gedaan omdat je zo goed mee kan leven met de hoofdpersoon. Het perspectief verandert niet want het verhaal wordt alleen door Berry verteld. Ik vond dit handig lezen omdat je dan door de ogen van de hoofdpersoon kijkt en zo kon je het verhaal ook goed volgen ondanks de vele flashbacks. Het verhaal speelt zich denk ik ergens in de afgelopen tien jaar af. Er wordt namelijk verteld over drugs, feesten en nieuwe gebouwen dat zijn allemaal dingen van deze tijd.

Citaat 1: “Het eerste wat hij jatte was een kartonnetje batterijen voor zijn walkman.

De eerste keer dat hij gepakt werd, was boven op een kerk die gesloopt werd. Samen met Otman trok hij lood van het dak, om het naderhand te verkopen.

De eerste keer dat hij out ging was op een rave in Hoofddorp. Verkeerde pillen. Te veel verkeerde pillen. Hij had zes uur voor dood in de regen gelegen.” (blz. 58)

Hier praat Berry over een rave in Hoofddorp en over pillen, ik denk XTC pillen. Dat zijn twee dingen die echt bij deze tijd horen.

3b. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amsterdam, maar dan wel op verschillende plaatsen in Amsterdam. In het zogenaamde schotelcity, de villa wijk waar Berry woont, in het huis van Thera en in het Hilton Hotel. In het begin speelt het verhaal zich in het begin af in het vakantie huisje van zijn ouders in Frankrijk, Bretteville-sur-Laize. Dat blijkt ook uit het volgende citaat.

Citaat 2: “Mijn vorige leven eindigde in Bretteville-sur-Laize, in het paradijs van mijn ouders. Hun voormalig paradijs, moet ik zeggen. De gendarmes kwamen met een sukkelgangetje over het pad aanrijden.” (blz. 5) Gendarmes zijn Franse politieagenten, een voorbeeld waaruit je kunt opmaken dat het in Frankrijk afspeelt.

3c. Het verhaal wordt niet-chronologisch verteld. Er zijn voortdurend flashbacks en af en toe speelt het verhaal zich in het heden af. Het verhaal is eigenlijk één grote flashback en je komt er in de hoofdstukken achter wie er nou is opgepakt door de politie en waarom. Ik denk dat de schrijver dit heeft gedaan om zo de spanning op te bouwen. Je komt er namelijk pas op het einde achter waarom Berry is opgepakt en dat vind ik goed gedaan. Ik heb me namelijk het hele boek afgevraagd waarom wordt Berry opgepakt? Af en toe was het wel lastig lezen want je moest je soms even oriënteren omdat je niet wist waar een wanneer het verhaal zich nou afspeelde. Een voorbeeld van zo’n plotselinge overgang blijkt uit het volgende citaat. Eerst wordt Berry door de politie opgepakt en zit hij in een politie te wachten tot de auto verder rijdt, terwijl hij in het volgende hoofdstuk gewoon op vrije voeten is en het over Thera heeft.

Citaat 3: “Eindelijk ging die groene vlag omhoog. Een zwarte damp steeg recht op van de weg. Die vent met zijn groene vlag in de lucht keek me recht in mijn ogen toen we hem passeerden. Ik geloof dat ik knikte.” (blz. 7) Nu gaat het verhaal opeens over in iets anders.

”Ik kon me niet meer bewegen toen ik Thera voor het eerst zag. En daar is niets aan overdreven. Ik begon niet te zweten of te stotteren, nee, ik verstijfde. Dat was alles. Ik stond met twee rode, knipperende horentjes op mijn hoofd dicht bij de brug over de gracht en was nog niet in staat mijn pink te bewegen.” (blz. 8) Je moest je hier wel bedenken dat het eerste deel een stuk was dat zich minder lang afspeelde ten opzichte van het tweede deel.

Persoonlijke argumenten

Het onderwerp liefde staat me wel aan omdat ik het een leuk onderwerp vind om over te lezen. De criminaliteit die aanbod komt sprak me ook wel aan ondanks dat ik er zelf ver vanaf sta omdat ik dat soort dingen nooit doe of meemaak. Ik vond het interessant om me eens te kunnen verdiepen in dat soort leven, leuk gedaan en goed beschreven ook. Doordat de emoties van Berry zo goed worden beschreven kun je goed met hem meeleven. Ook door het feit dat het vanuit een ikfiguur wordt verteld kun je je goed inleven. Ik vond het boek niet erg moeilijk lezen qua zinsopbouw en taalgebruik. Er werden geen moeilijke woorden gebruikt en de zinnen waren niet te kort of te lang. Ik vond het verhaal en het thema niet echt heel erg origineel, er zijn namelijk veel verhalen en dus boeken die over de liefde gaan. Kortom ik vond het boek leuk om te lezen, je las het makkelijk uit en door de goede opbouw van spanning bleef je lezen. Misschien had Kees van Beijnum het boek iets sappiger kunnen maken om Berry, Ben wel te vermoorden.

Morele argumenten

4a. Ik denk dat de schrijver als boodschap heeft dat je niet moet liegen en bedriegen en je geen obsessie moet gaan vormen voor iemand. Zoals je ziet bij Berry raakt hij geobsedeerd door Thera. Als zij hem vervolgens verlaat is hij ten einde raad en gaat hij rare dingen doen. Ik denk dat de schrijver de lezers daarvoor wil behoeden en dat je moet inzien dat er ook een grens is.

4b. Ik denk dat de oesters slaan op Berry, van buiten hard en stoer maar van binnen toch lief en gevoelig. Ook eet Berry de oesters omdat hij graag iets voor Thera doet, want in een relatie moet je geven en nemen, hij eet ze om haar en plezier te doen ook al vind hij ze niet lekker.

4c. In het boek kom je de tekst: “Wat goed is mag niet te lang duren Diablo, voor je het weet ga je er nog in geloven” wat ik een erg mooie zin vind, tegen. Hiermee verklapt Thera eigenlijk al dat hun relatie niet voor altijd is, die arme Berry ziet dat alleen niet in. Ik denk dat de schrijver er zo overdenkt, anders doet hij het er denk ik niet in. Er zal vast wel nog een dieperliggende boodschap inzitten, maar meer dan de betekenis van de oesters kan ik niet bedenken.

Van boek naar film

Ik ben benieuwd hoe alle flashbacks verfilmd worden, aangezien het er nogal veel zijn wordt dat denk ik erg lastig. Ook komt er best veel seks in het boek voor en ik ben dus benieuwd hoe ze dat allemaal gaan aanpakken. Laten ze alles zien? Of laten ze dat hele gedeelte eruit? Ik ben benieuwd!