Selecteer een pagina

1. De titel van het boek: Er komt een vrouw bij de dokter.
2. De schrijver van het boek: Raymond van de Klundert, Kluun.
3. De uitgever van het boek: Podium B.V.
4. Het boek is voor het eerst in 2003 verschenen.
5. Samenvatting:

Het verhaal gaat over een vrouw, Carmen.
Ze heeft een dochtertje van 1 en is getrouwd met Stijn. Ze hebben allebei een succesvol eigen bedrijf. Bij Carmen wordt borstkanker geconstateerd. Twee jaar geleden was Carmen ook voor een onderzoek bij de dokter geweest, Want ze had aldoor zo’n pijn in haar borst. Nu ook.
De vorige keer dat ze door de dokter was doorverwezen naar het ziekenhuis werd er gezegd dat er niks aan de hand was. ‘misschien een infectie’ en werd ze met een antibiotica naar huis gestuurd. Maar deze keer was er wel kanker geconstateerd.

Toen waren de reeds ziekenhuis bezoekjes begonnen maar Stijn is nog elke keer meegegaan. Hij Zorgt goed voor Carmen. Na een tijdje stopt Carmen met haar bedrijf. Ze kan het allemaal niet meer aan. De stress van de kanker én het bedrijf word haar allemaal te veel. Ondanks dat Carmen ziek is kan Stijn niet zijn wekelijkse stapavond op vrijdag missen.
Daar ontmoet hij altijd allemaal vrouwen waar hij mee naar bed gaat. Want Stijn heeft 1 hele grote minpunt en dat is dat hij vreemd gaat bij het leven! Stijn gaat niet alleen maar met wild vreemde vrouwen naar bed. Ook gewoon met vriendinnen van hem of van Carmen maar daar word natuurlijk niet over gesproken. Op een carnaval gaat Stijn ook weer uit, maar deze keer in Breda. Daar ontmoet hij een beeldschone vrouw. Roos, maar die avond gebeurt er niks. Echter wel als ze later een keer afspreken in Amsterdam, meerdere afspraakjes volgen en het bloeit uit tot een verhouding

Met Carmen gaat het bergafwaarts. De chemo-kuren hakken d’r altijd erg in. De chemo heeft wel de tumor in haar borst verkleint, zodat ze nu haar borst kunnen amputeren. En dan is het maar afwachten of de kanker helemaal verdwenen is. Ondertussen heeft Stijn opgebiecht aan Carmen dat hij zo veel vreemdgaat. Carmen wist er al van. Ze hadden het er in het begin van hun relatie al over gehad. Maar dat het zo vaak gebeurde wist zij niet. Hij heeft haar ook niets verteld over Roos. Dat kon hij niet.

De kanker van Carmen is uitgezaaid over haar hele lichaam, en Carmen word door de chemo kuren steeds mager en magerder. Ook is ze door de chemo al haar haar verloren, en heeft ze nu een pruik.

Na ruim een jaar gaat het zo slecht met Carmen dat ze zich bij de kanker neerlegt en een besluit maakt dat ze euthanasie wilt ondergaan. Het is een moeilijk besluit, maar het staat vast, ze stelt vast dat ze op het moment dat zij het wil, kan beslissen een leven te maken aan haar lijden. Het is ook een opluchting voor Carmen. Nu dit vast staat, begint Carmen weer vrolijker te worden. Want Stijn en zij doen allemaal leuke dingen, drinken en eten, alles “voor het laatst”. Carmen gaat weer roken en ze gaan samen op vakantie naar Barcelona. Ze zijn gelukkig samen, en met Luna. Ze beginnen Luna er ook op voor te bereiden dat mama er binnenkort niet meer zal zijn, dat is wel moeilijk. Carmen schrijft een dagboek voor haar, voor later en Stijn maakt samen met de anderen een film. Ze hebben ondertussen een Poolse au pair in huis die de werkzaamheden in huis overneemt. Dan is het bijna zover. Al de vrienden van Carmen komen langs om afscheid te nemen. Iedereen heeft het er erg moeilijk mee maar weet ook dat het de beste beslissing is. De kamer waar Carmen uiteindelijk opgebaard zal worden is helemaal veranderd door Stijn en ziet er nu erg mooi uit.

Uiteindelijk is het moment daar, het gaat weer slechter met haar en dan belt ze de dokter en maakt een afspraak voor de euthanasie. De volgende dag komt de dokter. Carmen drinkt het drankje,Het duurt lang voor Carmen overlijd en ze krijgt zelfs nog een extra spuitje. Na de spuit zijn er nog enkele stuipen en schokken, en dan is Carmen echt overleden..

6. Kleine beschrijving over de hoofdpersonen:

Carmen:
Carmen is een vrouw vroeg in de 30 waarbij borstkanker is geconstateerd.
Ze staat vrij positief in het leven ondanks de borstkanker. In het boek is ze in het begin nog gezond maar langzamerhand word Carmen door de kanker ‘gesloopt’
Carmen is getrouwd met;

Stijn:
Een succesvolle zakenman. Carmen en Stijn hebben een dochtertje luna van 3 jaar. Stijn gaat graag stappen met zijn vrienden maar drinkt vaak net te veel of neemt XTC. Hij heeft nog een grote minpunt en dat is dat Stijn vreemd gaat met veel verschillende vrouwen ondanks dat zijn vrouw borstkanker heeft. Na een tijdje zoekt Stijn steun bij één van de vrouwen waarmee hij vreemd gaat en krijgt daar een relatie mee. Roos. Maar terwijl hij een Vrouw én een minnares heeft gaat hij ook nog steeds regelmatig vreemd met 1 van de Dollies*.

*De Dollies;
De dollies zijn 4 meiden/vrouwen waarmee Stijn bevriend is en af en toe ook seks mee heeft.

Roos:
De minnares van Stijn. Ze heeft steun heel veel steun gegeven tijdens de tijd dat zijn vrouw kanker had.

7. Ik zou eigenlijk niet heel goed weten met welke persoon ik me kan identificeren uit het boek, maar als ik zou moeten kiezen kies ik toch voor;

– Frenk; Frenk is een goede vriend en collega van Stijn. Hij geeft Carmen en Stijn erg veel steun tijdens de kankerperiode van Carmen en ik denk dat ik dat in zo’n situatie ook wel zou doen. Hij kan af en toe als hij uitgaat helemaal los gaan wat natuurlijk ook niet verkeerd is maar dan natuurlijk wel heel wat minder.

– Anna: Anna is een goede vriendin van de familie en steunt ook net als Frenk, Stijn en Carmen in de kankerperiode en Carmen kon altijd goed met Anna praten. Dus daarom kan ik mezelf ook wel in Anna identificeren.

8. In het boek komen weinig tot geen flashbacks voor. De enige flashbacks die er zijn gaan over hoe Carmen veranderd was vergeleken met vroeger.
9. heeft het boek vragen bij je opgeroepen? Wat begreep je niet van het verhaal?
10. ik vind het zeker wel een geloofwaardig verhaal. Een vrouw krijgt borstkanker en overlijdt daar aan en ondertussen gaat haar man vreemd met een andere vrouw. Het had echt kunnen zijn dus ik vind het zeker wel geloofwaardig.
11. is het een open of gesloten einde?
12. eigen mening over het boek