Selecteer een pagina

I Vertel iets over de schrijver

Louise Rennison:
Geboren: In 1952 te Leeds {Engeland}
Opleiding: Toneelschool in Brighton
Werk: Stand-up comédienne, journaliste, columniste en radio- en tv- presentatrice
Thuis: Woont samen met vriend John in Brigthon
Eerste boek: In Nederland: Tijger, Tanga’s en tongzoenen {1999}
Bijzonderheden: Maakte het script voor de film over SpiceGirls
Ooit gezegd: ‘Mensen blijven me waarschuwen dat ik het niet mag zeggen, maar Georgia lijkt inderdaad op mij: ik had hetzelfde soort vriendjes, ik had een zusje dat twaalf jaar jonger was.
En ik ging net als Georgia naar een feestje verkleed als gevulde olijf…’

Over het werk van Louise Rennison:
Louise Rennison had al wat ervaring met schrijven toen zij door een Engelse uitgever gevraagd werd een boek over een veertienjarig meisje te maken die heftig aan het puberen is. Met veel plezier werkte ze aan het dagboek van Georgia, die van alles meemaakt en dat op een humoristische manier opschrijft. Louise Rennison nam haar eigen jeugd als uitgangspunt. Ze bracht haar jeugdjaren door in Engeland en verhuisde op haar vijftiende met haar ouders naar Nieuw-Zeeland. Ze vond het er vreselijk en rustte niet voordat ze werd teruggestuurd naar Engeland om bij haar grootouders te wonen. Ze volgde allerlei opleidingen, had verschillende baantjes en reisde de hele wereld over voordat ze naar de toneelschool ging. Ze was toen al 32 jaar en viel in de klas behoorlijk uit de toon. Toch maakte ze deze school af en werd cabaretière. Louise Rennison maakte heel wat bijzondere dingen mee. Zo kreeg ze twee dagen voordat ze 17 jaar werd een dochter, die ze ter adoptie weggaf. Ze heeft haar dochter nog niet zo lang geleden voor het eerst ontmoet. Zij had haar moeders boek gelezen en beweerde zichzelf daarin te herkennen.

Louise Rennison ontving voor haar eerste boek:
Tijger, tanga´s en tongzoenen in Engeland de
Smarties-prijs. Er zijn inmiddels meer delen uit over
de energieke Georgia.

Tot nu toe zijn de volgende titels verschenen:
1999 Tijger, tanga’s en tongzoenen .
2001 Kiwi’s, kanjers en giga-onderbroeken .
2002 Neefjes, nymfo’s en noenga-noenga’s.
2002 Dansen in je niksie.
2005 Scooters, sukkels en seksgoden.
2006 Op zoek naar Masimo.

II Waar slaat de titel op?

De titel is tijger, tanga`s en tongzoenen, tijger is haar wilde kat, tanga`s klomt van het bespioneren van Lindsay.
( Lindsay is de vriendin van De SG – de sexgod Georgia haar liefde ). Als ze Lindsay gaat bespioneren ontdekt ze dat Lindsay een tanga draagt. Tongzoenen is omdat ze te maken krijgt met tongzoenen en ze de SG ziet zoenen met Lindsay ( nog steeds het bespioneren) maar het geen tongzoen was.
En de cursus die ze had in tongzoenen.

III Wat is het onderwerp?
Het onderwerp van het boek is volwassen worden. Dit onderwerp vind ik wel leuk, omdat de kinderen van mijn leeftijd nu allemaal in deze periode zitten. Het verhaal heeft me niet veel nieuwe kanten van dit onderwerp laten zien. Het boek heeft wel een verrassend einde want niemand verwacht dat Georgia en Robbie echt wat met elkaar krijgen. Het onderwerp wordt ruimschoots uitgewerkt, omdat je elk detail komt te weten van Georgia’s leven. Dit boek bleef me boeien omdat er heel veel verschillende gebeurtenissen in dit boek zijn. Je valt van de ene in de andere gebeurtenis. Soms valt het verhaal even stil en blijf je te lang hangen bij een onderwerp. Een voorbeeld hiervan is als Jas en Georgia een discussie hebben over Tom. Dat is heel erg langdradig. Het verhaal gaat grotendeels over de gevoelens en de gedachten van Georgia. Alle gebeurtenissen zijn wel herkenbaar in het dagelijks leven, behalve het bespioneren van Lindsay. Alle gebeurtenissen zij onvoorspelbaar. De hoofdpersoon gaat voor mij echt leven in het boek, en dat komt omdat ze van mijn leeftijd is en ik me erg goed in haar kan verplaatsen. Als je het boek leest lijkt het net of je het dagboek van een vriendin leest. Sommige gedachten van Georgia zijn wel heel erg voorspelbaar. Het taalgebruik in het boek is heel erg makkelijk. Ik ben geen een keer een woord tegengekomen waarvan ik de betekenis moest opzoeken.

IV Wie waren de hoofd personen?

De hoofdrolspeler is Georgia Nicholson.
Georgia is een meisje van veertien jaar , ze schrijft problemen en irritaties in haar dagboek. Ze woont in Engeland. Ze is erg egoïstisch, ze voelt zich snel ongemakkelijk, eigenwijs en grappig en ze vindt zichzelf slim, soms lelijk ( de neus), soms knap, bijvoorbeeld als ze naar het feest gaat waar Robbie moet optreden. Dan gaat ze samen met Jas een mooi leren rokje kopen wat ze aan doet naar het feest en dan nog doet Jas haar make-up en dan voelt ze zich toch wel heel mooi. Georgia is iemand die zich snel over dingen opwindt en snel ongerust wordt als de dingen niet gaan zoals zij dat wil. Ze is verliefd op Robbie, een jongen van 18 jaar, die verkering heeft met Lindsay, een nogal slome stuud, volgens Georgia.
Een voorbeeld van dat ze verliefd is op Robbie:
– 19.00, Ik verkeer nog steeds in shocktoestand. Ik heb net Mister Fantastisch ontmoet. En hij is de broer van Tom. En hij is fantastisch. Hij heeft met gezien met mijn mond open. Maar gelukkig niet zonder wenkbrauwen O God!
Ook is Georgia erg ondeugend/brutaal;
– Ik fluisterde tegen Ellen: `Ze zou er niet een niet eens in passen. Hoeveel denk je dat zo`n been weegt? Moet je je voorstellen hoe groot haar onderbroeken zullen zijn…Je kunt er denk ik zo twee dekbedovertrekken van maken.` We moesten zo hard lachen dat iedereen in de zaal naar ons zat te kijken. Toen kregen we ook nog een boos oog van Arendsoog, omdat we zaten te giechelen.

Jas, haar beste vriendin. Met haar gaat Georgia het meeste om. Zonder Jas had ze SexGod Robbie niet eens ontmoet!
Jas is een vrolijke, spontane, recht-voor-haar-raap meid. Jas wil wel haar eigen ding doen, maar doet ook veel met Georgia. Haar vriendje Tom is een lieve jongen. Maar na het feest maakt Tom het uit. Georgia verteld Jas dat ze beter af is zonder die klootzak. Daarna komt Jas een week niet op school, ze ligt de hele tijd in bed. Nadat Georgia toegeeft dat ze fout zat, komt alles weer goed tussen haar en Tom.
Snel, zuster, het scherm.

Een belangrijke bijpersoon is Robbie / SG / The Sexgod.
Robbie is de lover van Georgia. Hij werkt in een groentewinkel van zijn vader. Robbie is de broer van Tom, Tom is de vriend van Jas.
Hij heeft zwart lang haar, en hij is best wel verlegen. Hij vindt Georgia al een hele tijd leuk, maar hij heeft een vriendin en durft het niet uit te maken. Als hij dan uiteindelijk de kat van Georgia terug vindt zegt hij dat hij haar wel leuk vindt en dat hij het uit gaat maken met zijn vriendin. Dat is het moment waarop hij toch op haar toe durft te stappen, want hij wist al dat Georgia hem leuk vond.

V Welke persoon sprak je het meeste aan? Waarom?

Georgia, het hele boek gaat over haar en zij is de belangrijkste persoon dus zij spreekt je het meest aan.
Verder, de andere personen waren niet zo interessant. Georgia is uniek, en erg grappig..

VI Welke gebeurtenis sprak je het meest aan? Waarom?

Dat is waneer ze verkering krijgt met Mark, mark is er klein en heeft een erg grote mond. Het rare is dat hij, als hij met ze vrienden is raar doet tegen georgia maar als ze weer even alleen zijn. Pakt hij haar met z’n grote mond op haar bek.
Later maakt Mark het uit omdat hij bij georgia niets mag doen,bij zijn andere vriendinnetjes wel.
Dat is een erg lachwekkend, en grappig stukje.

Er zijn allemaal kleine stuken gebeurtenissen dus dit stukje is erg klein.

VII Waarom heb je dit boek gekozen?

• Ik heb al vaker van deze auteur gelezen.
• De informatie op de achterkant sprak me aan.

VIII Bij welke genre hoort jouw boek?

• Dagboek
• Humoristisch verhaal

IV Geef je mening over het boek.

• Lengte : Goed van lengte
• Inhoud : Humoristisch
• Taal : Duidelijk
• Totaal : Toppi !

V Samenvatting van de inhoud
is de hoofdpersoon van het boek. Ze houd per dag een aantal dingen bij in haar dagboek. Ze begint met ontwikkelen En wil graag achter van alles komen. Jas haar beste vriendin is hellemaal gek van Tom. Hij werkt in een groentewinkel. Ze doen net alsof ze iets moet kopen en dat Georgia haar toevallig tegenkwam en de andere vriendinnen deden het ook. Om Tom allemaal te zien. Een paar dagen later gaan ze weer, Maar dan kom Robbie naar voren om te vertellen dat Tom moet overwerken. Georgia werd helemaal verliefd op Robbie. Hij is de Sexgod, omdat hij zo’n lekker figuurtje heeft. Als Tom aan Jas vraagt of ze een keertje wat kunnen afspreken krijgen ze verkering. Hij knipoogt naar Georgia en loopt weer na achteren. Georgia vond het wel eens tijd voor zoenlessen en ging op zoek. Een jongen van zeventien jaar leerde meiden hoe ze van alles konden doen met “zoentechnieken”. Alles ging goed, maar de jongen die haar het zoenen leerde werd verliefd op Georgia. Ze krijgen verkering, maar dat ging na een week al uit. Dan loopt ze Mark tegen het lijf. Het rare is, is dat Mark een hand op de borst van Georgia legt. Ze is helemaal verbaast en weet niet wat het nou betekend. Mark vraag Georgia of ze om half tien bij de telefoonstel kan wachten. Daar aangekomen kust Mark haar gewoon volop op de mond. Ze schrikt, want ze wou hem net dumpen. Voor dat Georgia iets kan zeggen zegt Mark:” Sorry je bent te jong voor me en bij een ouder meisje mag ik meer doen dus het is uit”. Verbaast is ze, want hoe durfde hij haar eerder te dumpen dan zij hem. Er is een feest en “meneer die je leert zoenen” is er ook. Hij neemt Georgia mee naar buiten en begint haar achter een boom te kussen. Hij wil graag verder gaan maar dat lukt hem niet, want opeens staat Robbie ook achter de boom. Georgia weet zich niet te gedragen, maar het is die krakerige Lindsay van school die bij Robbie staat. Ze is broodmager en denkt iedereen te kunnen krijgen. Dan een paar dagen later maakt Jas het uit met Tom. Als Georgia thuis komt krijgt ze ook nog even bericht van haar ouders dat vader naar Nieuw-Zeeland gaat om werk te zoeken.
Tijger haar vervelende kat/tijger zit weer eens achter de poedel van de buren aan, zij willen dat Tijger wordt ingeslapen maar dat doen ze niet.
Haar zusje Libby is ook erg irritant en heeft waarschijnlijk in de kamer van Georgia geplast, dat doet ze wel vaker. Ook neemt ze Tijger en haar duik-Barbie mee naar Georgia’s bed. Als ze op school zijn staat Robbie daar met zijn auto. Hij roept Jas bij zich en vraagt of ze wat kunnen gaan drinken, hij wou het ergens met haar over hebben. Als Jas ja zegt, word Georgia erg boos. Zei is boos op Robbie maar hij bleef haar Sexgod. Tot op een optreden, Robbie neemt Georgia mee naar achteren en begint haar te zoenen. Een week later komt Robbie bij haar op bezoek en verteld Georgia dat hij het al een poos probeert het uit te maken met Lindsay. Hij weet alleen nog niet hoe, want hij wil haar niet kwetsen. Ook verteld hij haar dat hij wel verliefd op der is, maar geen verkering wil. Hij is al achttien en zij is veertien. Die dag als Robbie weer naar huis gaat is Tijger de kat al een mooi poosje weg. Iedereen gaat opzoek en Robbie vind de kat. Hij brengt hem terug naar Georgia en geeft haar een kus. Ze hebben bijna verkering. Alles komt toch nog goed en Tijger is weer veilig thuis.