Inhoud:
1. Algemene gegevens
2. Opdracht 1 Samenvatting
3. Opdracht 2 Personages
4. Verwerkingsopdracht
1. Algemene gegevens:
Nathan Sid
Adriaan van Dis
16e druk Amsterdam: Muntinga 1999
p. 90
2. Opdracht 1 Samenvatting:
Nathan Sid is in Indië verwekt, maar heeft er nooit, zoals de rest van zijn familie, gewoond. Overal in het grote huis waarin hij opgroeit, hangt een Indische sfeer en er wonen meerdere families, die allemaal uit Indië komen.
Uit twee horoscopen blijkt dat hij veel last van allergie heeft en blijft houden, zodat zijn opvoeding in het teken staat van zuivering. Nathan moet allerlei rare dingen eten en drinken. Ook moet hij oefeningen doen om sterk te worden. Nathan wordt vaak door zijn vader geslagen als die vindt dat Nathan het niet goed doet. Als hij op school is houdt Nathan zich niet aan de regels. Hij koopt drop van het geld dat hij meekrijgt voor zijn melk op school en eet wit brood. Nathan besluit vegetariër te worden. Dit leidt weer tot ruzies aan tafel en Nathan wordt dan ook regelmatig van tafel gezet.
Als hij met zijn vader, ‘Pa Sid’, naar de bioscoop gaat, ziet hij de film ‘Gullivers reizen’. Nathan wil ook zo sterk, groot en stoer worden als Gulliver. Zijn vader maakt zich kwaad om de oom van Nathan, die socialist is. De socialisten willen namelijk de KNIL-salarissen inhouden en ze geven het KNIL de schuld dat Nederland Indië is kwijtgeraakt. Als blijkt dat Nathan deze oom juist heel leuk vindt, worden de regels in huis nog strenger. Als Nathan een fluit wil, om de Indische liedjes te kunnen spelen, moet hij iedere dag oefenen van zijn vader, anders krijgt hij slaag.
Omdat Nathan een boek heeft gelezen over een weeskind, beeldt hij zich in dat hij ook wees is. Zijn vader is namelijk niet getrouwd met zijn moeder, omdat hij niet officieel kon scheiden van zijn eerste vrouwNathan vindt het heerlijk om alleen met zijn moeder te zijn. Als zijn vader overlijdt aan een hartkwaal, ervaart hij dat eerder als een opluchting. Toch krijgt hij last van schuldgevoelens. Hij wordt nu geacht om het goede voorbeeld aan het gezin te geven en zijn moeder tot steun te zijn. Zijn moeder vertelt hem verhalen over het leven van zijn vader en het liefst zou hij veilig onder haar rok wegkruipen.
3. Opdracht 2 Personages
Ik heb gekozen voor de tweede opdracht van boekverslag 1.
De twee belangrijkste personages in dit boek zijn Nathen en zijn moeder. Het is natuurlijk logisch dat Nathan’s moeder goed voor hem zorgt omdat hij zijn moeder is. Omdat Nathan een jongetje is met behoorlijk wat huid problemen, komt er voor zijn moeder nog een extra zorg bij. Zijzelf gelooft erg in de homeopatische geneeswijze, en past dit dus ook toe op kleine Nathan. Nathan ziet hier het nut niet echt van in, hij houdt zich dan ook vaak niet aan zijn dieët. Zijn moeder maakt zich dan weer zorgen. Een voorbeeld hiervan is als Nathan stiekem heel veel drop heeft gekocht en het allemaal achter elkaar heeft opgegeten. (zie hfst 7 p. 45) Zijn moeder komt dan ‘s avonds bij hem omdat hij zulke hoge koorts heeft. Hij voelt zich zo ongelukkig dat hij alles opbiegt. Het enige wat zijn moeder dan kan zeggen is : “leer toch eens het verschil tussen mijn en dijn.” Dit is een van de slechtere aspecten in hun relatie.
Ondanks dat zijn moeder soms op een harde manier het beste voor haar zoontje wil, houdt ze wel heel veel van hem. Nathan zelf voelt zich het veiligst bij zijn moeder. In hoofstuk 9 (p. 57) vertelt Nathan hoe heerlijk hij het vind om af te wassen, niet dat hij dit karweitje zo leuk vind, maar de gezelligheid die ontstaat. Zijn zusters zang klonk hem geweldig in de oren. Zijn moeder mocht alleen nuriën, omdat ze anders vals zong. Ook in het laatste hoofstuk (p. 83) wordt de ultime veiligheid van Nathan beschreven. De wereld achter zijn oogleden en onder zijn moeders rok, was een veilige wereld waarin hij niets fout kon doen. Deze waardevolle aspecten in hun relaties vind ik het belangrijkst.
Nathan is tijdens het verhaal bijna constant op zoek naar veiligheid. Maar eigenlijk wil hij ook wel groot en sterk worden. Hij wordt opgevoed door vier vrouwen ( zijn moeder en zijn drie zusters) en door zijn vader. Deze regeerde soms met strenge hand. Hierdoor is het voor Nathan soms moeilijk te beslissen wat hij wilt. Dit probleem draagt ook bij aan de relatie tussen hem en zijn moeder. De momenten dat hij klein en lief gevonden wil worden komen vaak na de momenten dat hij heeft bewezen dat hij nog niet goed zelfstandig kan denken. Het is dan voor zijn ouders makkelijker om hem straf te geven dan een knuffel. (hfts. 7 p. 45).
Ik vind de relatie tussen Nathan en zijn moeder erg vergelijkbaar met de relatie tussen mijn moeder en mij. Ik ben op dit moment wel een paar jaar ouder dan dat Nathan in het boek is, maar ondanks dat heb ik nog wel het gevoel dat mijn moeder soms wat te beschermend is. Ik heb geen afspraken over een dieët, zoals Nathan, maar wel over hoevaak ik uit mag. Mijn ouders zijn op dit punt nog erg strikt in het halen en brengen. Ik vind het moeilijk om aan mijn ouders uit te leggen dat ik op sommige punten echt wel voor mij zelf kan zorgen. Nathan hierin tegen, gaat wel vaker de fout in en daardoor krijgt hij meer straf. Uit het boek maak ik wel op, dat Nathan minder knuffels en liefde krijg dan ik. Het is namelijk erg belangrijk om af en toe lief gevonden te worden.
4. Opdracht 3 Informatie:
Ik heb gekozen voor een verwerkingsopdracht. Ik heb informatie opgezocht over Indonesië. Hier kwamen de ouders van Nathan namelijk vandaan. De spekkoek wordt ook door de vader van Nathan gemaakt, verder nog een stukje geschiedenis, wat ook terug komt op de tijd waarin Nathan ouders leefden, en ten slotte nog wat leuke weetjes over Indonesië.
Spekkoek
Indische in laagjes gebakken cake
Bahan-bahan:
ingrediënten:
450 gr boter
200 gr basterdsuiker
3 theel vanillesuiker
150 gr bloem*
17 eierdooiers
9 eiwitten
4 gr kruidnagelpoeder
6 gr kaneelpoeder
5 gr nootmuskaatpoeder
5 gr foeliepoeder
4 gr kardemompoeder
1 gr zout,
*variatie: 140 gr bloem plus 10 gr rode rijstemeel
bereiding: (Cara Membuat)
Meng de boter met de suiker tot een glanzende massa. Roer dan de eierendooiers door de boter massa. Klop de eiwitten stijf en meng dit ook met de botermassa.
Zeef de bloem en meng dit met het zout door de botermassa en verdeel dan het beslag in twee delen. Roer door het ene deel de specerijen.
Vet een springvorm in met wat boter en bestuif dit met wat meel. Schep in de vorm een dun laagje gekleurd beslag en rooster deze onder de grill (hoogste stand) in 3 minuten gaar. Laat afkoelen en schep dan het ongekleurde beslag in een dun laagje erin. Ook onder de grill (wat lager) en bak het gaar. Herhaal deze handelingen tot het beslag op is.
Tips:
Gebruik twee gelijke scheplepels om de laagjes even dik te krijgen.
Spekkoek kan ook worden gebakken in een oven met aparte boven en onderwarmte. Alleen de bovenwarmte gebruiken op een temperatuur van 125C.!! De bovenste laag van de spekkoek moet de donkere laag zijn.
In de beginjaren van de VOC trouwden Hollandse ambtenaren dikwijls met inheemse vrouwen, of leefden samen met aziatische concubines. De kinderen uit deze relaties werden opgenomen in de Europese gemeenschap. Later trouwde de Hollanders liever met vrouwen van gemengd bloed dan met zuiver Indonesische vrouwen. Vanaf 1870, toen het aantal Nederlanders enorm toenam doordat de nieuwe rijken, de planters, hun vrouwen uit Nederland lieten overkomen, nam de status van de Indische Nederlanders af. Alle hoge posten werden bekleed door Nederlanders, zij zouden zich moeten behelpen met ondergeschikte posities in het ambtenarenapparaat.
Na 1920 treed er een verandering op in de koloniale samenleving. Vanaf die tijd kwamen grote aantallen ambtenaren, nodig voor het door de ethische politiek ingewikkelder geworden binnenlands bestuur, Nederlands-Indië binnen. Het verschil lag daarin dat deze nieuwkomers in tegenstelling tot de Europeanen die voor 1920 waren gekomen, hun gezinnen meenamen en daardoor -afgezien van hun huispersoneel- nauwelijks contact hadden met de Indonesiërs. Hun voorgangers hadden dit wel, doordat ze of van gemengd bloed waren of met een inlandse waren getrouwd. Tot aan de Tweede Wereldoorlog zouden deze nieuwkomers de maatschappelijke bovenlaag van de maatschappij gaan vormen. Hun geïsoleerde positie droeg er toe bij dat men weinig begreep van de aard van de inheemse bevolking, iets wat zich vooral na de oorlog zou laten gelden.
De manier van leven van de Nederlanders in de kolonie stond vaak in schril contrast met het leven in Nederland. De zucht naar vertier was groot, geen cent werd gespaard aan uiterlijkheden. In van alle gemakken voorziene landhuizen liet men zich bedienen door een heel regiment aan huispersoneel en mat men zich een levensstijl aan waar de oude Romeinen misschien jaloers op zouden zijn geweest. Natuurlijk was dit niet bij iedereen zo, vooral in het begin leefden de planters zeer sober en eenvoudig, maar naarmate de onderneming zijn vruchten begon af te werpen, ging men het vertier in de grote steden zoeken.
Buiten de huisbedienden onderhield men nauwelijks contact met de lokale bevolking. De kloof tussen de Nederlanders en de Indonesiërs groeide gestaag en slechts weinigen hadden oog voor de erbarmelijke omstandigheden waarin de Indonesische bevolking leefde. In feite wenste men niet te tornen aan de status quo, bewust werd het onderwijs aan de Javanen op een laag pitje gehouden. Wat dat betreft had het afschaffen van het cultuurstelsel weinig verbeterd aan de positie van de Javaanse boer. Nog altijd moest hij landrente betalen en door een snelle bevolkingsaanwas moesten er steeds meer monden gevoed worden.
Uiteindelijk waren het de Nederlanders in het moederland, en niet de kolonialen, die het opnamen voor de Indonesiërs. De regering besloot tot investeringen in het onderwijs, de gezondheidszorg, de landbouw en de infrastructuur in Nederlands-Indië.
Voeten gelden als onrein en het is beledigend om met de voetzolen naar iemand te wijzen, bijv. bij het over elkaar slaan van de benen. Ook wijzen met de wijsvinger is onbeleefd. Indonesiërs wijzen met de duim of met een subtiele beweging van de kin.
Indien u iets aangeeft, doe dat dan met de rechterhand want de linkerhand wordt als onrein gezien.