Selecteer een pagina

Twitter is een populaire online service waar je een account aan kunt maken en berichtjes op je Twitterpagina kunt plaatsen. Deze berichtjes noemt men “tweets” en mogen maximaal 140 tekens bevatten. Je kunt je eigen en andermans tweets zien op de website twitter.com of via verschillende apps, zoals de app “Twitter for iPhone/iPad”. Het bijhouden van een Twitteraccount wordt ook wel “microblogging” genoemd en het plaatsen van berichtjes heet “twitteren”, of “tweeten”, wat “kwetteren” betekent. Als je een twitteraccount hebt, kun je andere mensen “volgen”. Zodra een persoon die je volgt iets twittert, krijg jij dat te zien.

Het bedrijf Twitter is in 2006 opgericht door Jack Dorsey, Noah Glass, Evan Williams en Biz Stone in 2006. Zij zijn met de site begonnen zodat mensen altijd even snel en makkelijk aan de wereld konden laten weten wat zij aan het doen waren. De updates hoefden niet per se van hoog niveau te zijn. Het gaat er om dat jij dankzij Twitter op de hoogte kan blijven van de levens van degenen die voor jou belangrijk zijn.

Twitter heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. De service steeg van 400.000 tweets per kwartaal in 2007 naar 100 miljoen tweets per kwartaal in 2010. Tegenwoordig worden er bijna 100 miljoen tweets per DAG geplaatst. Twitter staat er om bekend vaak plat te liggen omdat het al het verkeer niet aan kan. Meestal is dan een plaatje te zien van een walvis die gedragen wordt door vogeltjes. Deze walvis wordt de “fail whale” (faalwalvis) genoemd.

Regelmatig haalt Twitter het nieuws omdat het de laatste informatie toont en laat zien wat er speelt onder de mensen. Ook veel bekende mensen zijn Twitter gaan gebruiken, onder wie politici.