Selecteer een pagina

Samenvatting.

Schuld gaat over een meisje, Zoë, die paranormaal begaafd is.
Dat weet ze al heel lang.
Vroeger had ze al een aantal dingen waarvan ze wist hoe iemand zich voelde, en ze kon haar overleden opa zien. Ze zij steeds tegen haar ouders wat haar opa deed, Maar haar moeder kon daar niet altijd tegen.

Wat later, als Zoë’s moeder aan de keukentafel zit, komt Zoë naar beneden. Ze zegt tegen haar moeder dat ze van haar opa moet zeggen dat Zoë het zelfde heeft als haar oma. Laura, haar moeder, schrikt. En vraagt waar opa nu is. Zoë zegt dat hij naast haar aan de keukentafel zit, want zijn stoel is wat naar achter geschoven.

Zoë verteld aan Evi en nog wat vriendinnen. Op een feestje vragen ze haar allemaal wat er met hun gaat gebeuren. Bij Evi ziet ze een ongeluk met haar paard op een springwedstrijd. Zoë verbied het Evi om naar de wedstrijd te gaan, maar Evi gaat toch. En daar komt de voorspelling van Zoë uit. Ze valt, en…

Zoë’s ouders scheiden, omdat haar vader een nieuwe vriendin heeft.
Daarom verhuizen Zoë, haar moeder en haar broer Tijmen naar Hoorn. Zoë vind het nog eng, ze wil niet naar de plaatselijke atletiekclub, terwijl ze daar vroeger, in Gouda, heel goed in was. Maar naar een tijdje leert Zoë haar klasgenoten kennen, en heeft ze veel vrienden.

Renske, een heel stil meisje die bij Zoë in de klas zit, heeft veel eczeem.
Zoë heeft de opdracht van haar opa gekregen om op haar te letten.
Zoë ziet iets in een droom dar Renske haar om hulp vraagt en ze buikpijn, jeuk en veel eczeem heeft.
Ze denkt dat het een leverkanker is, en verteld het tegen haar moeder.
Die gaat naar de dokter van Renske, en verteld het verhaal. De volgende dag is Renske niet op school, maar bij de dokter. Zoë is opgelucht.
Ongeveer een week later, is Renske weer niet op school. Haar leraar die ze het eerste uur heeft, verteld dat Renske die nacht opgenomen is en meteen is geopereerd in het ziekenhuis. Ze had een acute blindedarm ontsteking.
Maar gelukkig gaat het weer goed met Renske.

Recensie

Het onderwerp.
Ik vind het onderwerp erg interessant, want je leert veel van het verhaal, en je weet hoe het kan zijn als je paranormaal begaafd bent.

De Gebeurtenissen.
De gebeurtenissen zijn hier vaak erg spannend, maar ook herkenbaar. Over nieuwe mensen leren kennen en naar een naar een andere school

De personen.
De personen zijn heel verschillend, eigenlijk heel herkenbaar zoals iedereen bij ons in de klas zit. De 1 is heel erg druk, de ander populair en weer iemand anders is heel erg stil. Dat is leuk omdat er dan variatie in het verhaal zit.

De bouw van het verhaal.
De bouw is soms verwarrend, omdat er steeds wat verteld word over Evi, en dan weer over de nieuwe school, en dan weer over vroeger. Maar het is wel leuk dat er wat terug komt in het verhaal.

Het taalgebruik.
Het taalgebruik is vlot, je kan zo doorlezen zonder dat er moeilijke woorden in staan en te denken wat het nou zou kunnen betekenen.