Selecteer een pagina

Auteur: Tessa de Loo
Titel: Isabelle
Druk: 10e Jaartal: 1994
Jaartal van de druk 1: 1989
Uitgeverij: De Arbeidspers Plaats: Amsterdam

A: Schrijver en titel:

1. Schrijver: Tessa de Loo.
2. Titel: Isabelle.
3. Verklaring titel: Isabelle is één van de hoofdfiguren uit het boek. De naam verwijst naar haar uiterlijk. In de naam Isabelle komt het Franse woord ‘belle’ voor dat ‘mooi’ betekent en haar achternaam is ‘Amable’, dat afgeleid is van ‘amai ble’ dat vriendelijk betekent. Deze eigenschappen horen bij Isabelle.

B. Inhoud van het boek:

4. Plaats: Het verhaal speelt zich af in Frankrijk in de streek Auverge in de bergen van Monts du Cantal. Het verhaal speelt zich vaak af in de bergen. En dan vooral in het huis van Jeanne Bitor. Verder speelt het zich ook af in het café en in de tuin en kelder van het bouwvallige huis van Jeanne. Deze ruimte past bij de lelijke Jeanne en bij de uithongering van Isabelle.

5. Tijd:
a. Wanneer: Het is niet echt duidelijk in welke tijd het verhaal zich afspeelt. Het boek begint met: ‘Niet lang geleden…’ en omdat het boek uitkwam in 1983 zal het verhaal zich wel rond die tijd afspelen. Dus nog niet zo heel lang geleden dat is ook wel te merken want het verhaal gaat over mooi zijn en rond deze tijd wordt daar veel meer over nagedacht dan lang geleden.
b. Tijdsbestek: Je kunt niet echt uit het verhalen op maken hoe lang het verhaal duurt. De tijd die er verloopt is ongeveer een maand en een paar dagen tussen de verdwijning van de filmster en het einde.
c. Tijdsvolgorde: Het verhaal is chronologisch verteld, omdat alle gebeurtenissen elkaar opvolgen. Er is zo nu en dan een terugblik, maar dat is vaak dezelfde. Dan denkt Bernard terug aan zijn jeugd, hij werd toen vreselijk gepest. Isabelle redde hem en door deze redding is Bernard iets voor Isabelle gaan voelen. Vaak worden er ook grote stukken ‘tijd’ overgeslagen, flash forward. Bijvoorbeeld: ‘De volgende morgen’ of ‘Na een week’. Het verhaal begint midden in de gebeurtenissen, op het moment dat iedereen naar Isabelle zoekt. Pas later wordt verteld hoe en door wie Isabelle ontvoerd is.

6. Belangrijke personen:
a. Hoofdpersonen: Er zijn 3 hoofdpersonen in dit verhaal: -Isabelle Amable: Isabelle is een zeer aantrekkelijke actrice. Zij heeft een gelukkige jeugd gehad en is verloofd. Ze heeft een slank figuur, geblondeerd haar en blauwe ogen. -Bernard Buffon: Bernard is een pafferige man en heeft een afkeer van sport. Hij is onderwijzer op de dorpsschool. Hij is dik omdat hij lijdt aan een afwijking aan de schildklier. Hij heeft een roze huid en zijn ogen liggen tussen zware oogleden en dikke wangen. Hij heeft een kort neusje waarop een brilletje rust dat steeds naar beneden glijdt. Ook begint al sinds zijn 20e jaar kaalheid zichtbaar te worden. -Jeane Bitor: Haar achternaam: Bitor betekent reiger. Jeanne Bitor woont een kilometer voorbij Peyrol. Omdat het zo onaangenaam is om met haar te praten wordt zij op het politiebureau al snel vrij gelaten. Jeanne is een bijzonder lelijke, oude vrouw. Jeanne is lang, dun en knokig. In haar puberteit heeft ze zich aangewend om krom te lopen, om te verbergen dat ze zo groot is en om niet op te vallen. Ze heeft een scherpe neus en een puntige kin. Als ze een flinke bos haar had kon ze misschien het een en het andere verbergen, maar ze heeft maar wat donshaartjes die ze met een strikje achter op haar hoofd vastbindt. Ze werkt in een dorpscafé en in haar vrije tijd schildert ze vooral dode, halfverteerde dieren. Ze haat alles wat mooi is. Jeanne is erg intelligent en heeft erg veel gelezen.
b. Karakter: -Isabelle Amable: Volgens haar vriendin Odile is Isabelle ontzettend vriendelijk, levenslustig en recht door zee. Ook zou ze nooit iemand benaderen. Ook is Isabelle volgens haar vriendin een heel intelligent meisje, een heel goed kameraadje, behulpzaam, en heeft ze een groot inlevingsvermogen. Maar Isabelle laat beslist niet met zich sollen. Isabelle heeft in tegenstelling tot Jeanne een heerlijke jeugd gehad. Ook al is ze bevoorrecht, ze is geen verwend of verwaand nest geworden. Op het einde kom je er achter dat ze hele verhalen verzonnen heeft tegen Jeane, dus misschien is ze over het algemeen onbetrouwbaar. Ze is erg sluw en slim, maar wel altijd erg vriendelijk tegen iedereen. Ze is (bijna) verloofd met Jean-Paul. Isabelle is een vrolijke meid, die graag in korte jurkjes en op hoge hakken loopt. Ook is Isabelle een slimme jongedame, want zij weet Jeanne (die de ontvoering zo goed gepland heeft en zo hard als steen is) te kwetsen en zo te verslaan.
-Bernard Buffon: Hij is nogal simpel van opvatting en is de stille aanbidder van Isabelle. Al sinds zijn jeugd is hij hopeloos verliefd op Isabelle. Toen iedereen was gestopt met het zoeken naar haar, ging hij door, hij is dus een doorzetter. Later is hij juist weer gefascineerd door Jeane en kan hij niet begrijpen waarom hij haar nooit beter wilde leren kennen. -Jeane Bitor: Haar belangrijkste eigenschap is haar grote jaloezie. Jeanne is een kluizenaar. Ze is een verbitterde vrouw die met niemand over haar gevoelens en gedachten praat. Ze is een slimme vrouw en leest veel.
c. Ontwikkeling: Isabelle verandert gedurende het hele boek niet echt. De grootste verandering is dat ze medelijden krijgt met Jeanne. Isabelle is een sympathiek persoon want op het einde wil ze geen actie ondernemen tegen Jeanne, omdat het leven haar volgens Isabelle genoeg straft. Jeanne’s leven verandert als ze besluit om de bekende en beeldschone actrice Isabelle Amable te ontvoeren en te schilderen, terwijl ze van honger wegkwijnt. Waar ze niet aan gedacht heeft, is dat ze haar ‘model’ nog wel aardig kon gaan vinden. Ze voelt zich begrepen en belangrijk, wanneer Isabelle belangstelling voor haar toont en bij haar haar hart uitstort. Een tweede grote omslag vindt weer plaats, als ze in het café met haar nieuwe zelfvertrouwen zwaar teleurgesteld wordt. Ze komt er achter dat Isabelle tegen haar heeft gelogen. Ze trekt weer helemaal in haar schulp en kan genieten van Isabelle’s smeekbedes om eten. Als Isabelle zich dan ophangt, ontstaat er een apart soort genoegen in het verbranden van haar schilderijen en dus haar verleden. Na de ontdekking dat Isabelle verdwenen is, vlucht ze voorgoed.
Bernard bewondert Isabelle. Hij kijkt tegen haar op en ziet haar als lustobject. Aan het eind van het boek, als Bernard en Isabelle enige tijd samen hebben doorgebracht, is het magische wat Bernard in Isabelle zag, eraf. Hij bewondert haar niet meer. De droomvrouw die hij dacht dat Isabelle was, bleek ze toch niet te zijn. De 0ntmoeting met Isabelle is voor hem heel ongemakkelijk. Hij heeft altijd gedacht dat Isabelle voor hem altijd onbereikbaar was. Bernard begint dan gevoelens te krijgen voor Jeanne. Hij gaat op zoek naar haar.
d. Persoon: Ik leef het meest mee met Isabelle. Want ze is ontvoerd omdat ze mooi is. Zij kan er ook niks aan doen dat ze zo is geboren. Verder heb ik medelijden met haar omdat ze wordt uitgehongerd. Het is heel spannend om erachter te komen of ze nou ontsnapt of niet.

7. Einde:
a. Soort einde: Open einde.
b. Vragen: Wordt Jeanne nog terug gevonden?
c. Mening: De schrijfster heeft het verhaal met een open einde gesloten. Het is waar dat Isabelle wel is gevonden en je leest nog hoe ze straks gaat trouwen en een nieuwe filmrol gaat spelen. Bernard raakt