Selecteer een pagina

Kruistocht in spijkerbroek

Auteur: Thea Beckman
Uitgeverij: Lijsters

Hoofdpersoon:
Rudolf Wega (ook wel Rudolf van Amstelveen /Dolf).
De jongen uit de toekomst die naar de middeleeuwen word geflitst.

Hoe ziet de hoofdpersoon er uit:
Blond haar, blauwen ogen, spijkerbroek, stevige berg schoenen, dikke winterjas.

Bij personen:
Leonardo: goede vriend van Dolf die ook besluit om mee te gaan met het kinderkruistocht.

Nicolaas: een simpele herdersjongen die denkt dat god hem heeft uitgekozen om het kinderleger naar de heilige stad Jeruzalem zal brengen en het van de Saracenen te bevrijden.

Mariecke: is een klein, lief meisje die wees is.
Dolf vindt haar tussen de duizenden kinderen.
Op dat moment zijn Mariecke en Dolf niet meer te scheiden.

Carlos: is een goede jager en erg moedig geeft veel om andere.
Hij is bestemd om de koning van Jeruzalem te worden.

Dom Anselmus: doet zich voor als monnik.
Hij is helemaal niet lief voor de kinderen, hij is ook de persoon die Nicolaas heeft bedrogen en de duizenden kinderen.

Dom Johannes: doet zich voor als monnik.
Hij geeft heel veel om de kinderen maar heeft wel geholpen met het duivelse plan van Dom Anselmus waar hij heel veel spijt van krijgt.
Hij vertelt Dolf ook wat het plan is zodat ze er nog tegen kunnen doen.

Dom Thaddeus Peter: is een echte monnik, die zich ook bij het kinderleger aan sluit, maar hij weet niets over dit duivelse plan af.
Hij is erg zorgzaam en lief over de kinderen.

Genre van boek: Dood, mensen in een andere tijd (kruistochten).
Samenvatting:
Kruistocht in spijkerbroek.

Rudolf is opbezoek bij professor Dr. Simiak, die een tijd machine heeft uitgevonden. Dolf laat zicht terug flitsen naar de middeleeuwen om daar een toernooi mee te maken, en te bewijzen dat de tijdmachine werkt. Hij komt terecht in het jaar 1212 op de plek Spiers. Dolf had maar een paar uur om rond te kunnen kijken en op dat moment zou de tijd machine terug geflitst worden. Onder tussen dat hij daar is leert hij Leonardo kennen, hij vergeet de tijd. Hij schrikt en wil zo snel mogelijk er naar toe maar er staat een jongen op de steen en op dat moment verdwijnt de jongen en Dolf zit vast in de middeleeuwen. Hij en Leonardo besluiten om zich aan te sluiten bij de kinderkruistocht. Hij ziet er vreselijke dingen gebeuren kinderen die worden vertrapt door anderen kinderen, dood gaan door ziektes, verhongeren omkomen van de dorst, moeheid. Tussen de stoet van de duizenden kinderen vind hij een klein meisje (Mariecke) die erg ziek is en Dolf raapt haar op en sinds dien zijn hun niet meer te scheiden. Dolf vindt dat het zo niet meer langer kan en gaat opzoek naar de leider van deze kinderkruistocht, dat zijn Nicolaas (de herdersjongen) Dom Anselmus en Dom Johannes. Hij verteld hun wat er allemaal achter hun gebeurd en hoe erg het is, en als ze Jeruzalem willen bevrijden dat ze de kinderen dan erg hard nodig hebben en als ze in zo`n tempo blijven door lopen red de helft het niet eens. Daar door verander alles er werden groepen gemaakt, de knokploeg (zij beschermden de kinderen als ze gingen slapen van dieren en andere gevaren.
Dan had je nog de vissers die zorgen voor vis, en dan heb je nog de zieken zorg en de jagers. Opdat moment was het kinderleger goed georganiseerd. Ze zijn veel kinderen verloren onderweg naar Genua. Kinderen waren ontvoerd en bevrijd toen ze door de Alpen heen gingen. Er moest tol betaald worden omdat zij door de Alpen heen liepen het kosten hun 30 jongens en 20 meiden Dolf heeft met nog 16 andere zich verkleed als duivel daar mee heeft hij de 50 kinderen gered. Onderweg door de Alpen vielen veel kinderen van rotsen werden verpletterd, vielen. Toen zij in Genua aankwamen kwam Dolf te horen van het plan die Dom Anselmus en Dom Johannes van plan zijn. Dom Johannes verteld het aan Dolf dat ze Nicolaas hebben genept en dat als Nicolaas een pad door het water zou maken het niet zal lukken maar dat Dom Anselmus opeens zou zeggen dat God schepen heeft gestuurd die hen naar de heilige stad zal brengen. Maar de schepen zou hen naar Zuid-Afrika brengen, waar ze dan verkocht zouden worden als slaaf. Dom Anselmus en Dom Johannes zouden het geld krijgen. Dolf verteld het zijn vrienden en iedereen komt in actie om het tegen te houden en dat lukt. Leonardo en een meisje (Hilde) van adel is naar de Graaf van Genua gegaan die erg gelovig zijn en veel om de rijken mensen geeft. Leonardo verteld hem dat tussen die kinderen, ook kinderen van adel zijn en dat er boten op hen staan te wachten om ze op te halen en de kinderen te verkopen als slaaf. De Graaf van Genua staat dat niet toe en zou elk schip die de haven uit zal varen onder zoeken op kinderen. OP het moment dat het wonder zou moeten gebeuren gebeurt er niets alle kinderen zijn op de hoogte van het plan, en ze vallen allemaal Dom Anselmus aan. Op dat moment is de kruistocht afgelopen.
De ene gaan terug naar huis, de anderen gaan mee met Nicolaas om naar de heilige stad te gaan, en de anderen gaan naar dorpen en de stadjes om daar werken en een bestaan op te bouwen. Dolf gaat mee met de kinderen die terug naar huis gaan. Onderweg worden ze uit genodigd door Ludovico maar hij heeft een verraderlijk plan bedacht. En dat kosten weer levens. Toen ze weer veder onderweg waren gegaan kwamen ze bij de stad Bari aan. Daar bezochten ze de basiliek van Sint-Nicolaas. Later waren ze in de stad Brindisi. Daar liet Leonardo een doos je zien die hij had gevonden bij de kerk. Het doosje was gemaakt van Aluminiumfolie wat in die tijd nog niet bestond in het doosje zat een bericht voor Dolf van professor Dr. Simiak er stond op dat het doos je om een bepaalde tijd weer terug geflits zou worden end at hij er wat op moet zetten als die in de buurt was. Dolf zegt iedereen Als iemand zo`n doosje vindt dat ze het moeten zeggen tegen hem en dat ze precies de plek moeten weten waar die lag. De volgende dag wordt er het zelfde doosje gevonden. Dolf schrijft een bericht op de achterkant voor de professor. De volgende dag gaat Dolf zachtjes naar de plek waar de steen is gevonden en gaat er staan. En dan wordt Dolf terug geflitst naar zijn eigen eeuw en staat in het laboratorium van professor
Dr. Simiak.