Selecteer een pagina

Primaire Gegevens
Auteur: Tim Krabbé
Titel: Het Gouden Ei
1e druk: 1984
Bijlagen: Uitreksel: …
Recensie 1: …
Recensie 2: …
Verdiepingsopdracht: …
Andere: …

Korte Samenvatting in max. 100 woorden.
Rex en Saskia zijn twee geliefden, ze zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Om even uit te rusten stopt Rex bij een tankstation, waarna Saskia verdwijnt. Rex schakelt de politie in, maar dat levert niets op.
Acht jaar later is hij opnieuw op vakantie in Frankrijk, maar dan met zijn nieuwe vriendin Lieneke, die hij ten huwelijk wil vragen. Dan komt Saskia weer in beeld. Een man beweert dat hij weet wat er met haar is gebeurt. Als Rex er achter wil komen wat er met haar is gebeurt, moet hij het zelfde ondergaan als hij. Rex stemt daar mee in. Wanneer hij wakker word, is hij levend begraven.

Wijze van vertellen
Er is sprake van een auctoriale verteltrant.

Thema
In het verhaal komen meerdere thema’s aan bod. Vooral liefde, ook speelt claustrofobie een rol. Verder is het veel observeren en manipuleren. Moord is eigenlijk de rode draad in het verhaal.

De auteur
Tim Krabbé is geboren op 13 april 1943 in Amsterdam. Hij schrijft sinds 1967.
Hij is getrouwd geweest met Liz Snoijink en hij heeft een zoon Esra. Zijn vader en grootvader waren bekende schilders, zijn moeder was filmvertaalster en schrijfster.
Hij heeft geacteerd, psychologie gestudeerd maar van beroep altijd schrijver geweest. Van zijn boeken zijn er vier verfilmt, een van deze films was Het Gouden Ei, die nu nog steeds gedraaid word in Amerika. Naast romans, verhalen en journalistiek werk heeft hij vele artikelen en een paar boeken over schaken geschreven.

Naast ‘Het Gouden Ei’ heeft hij vele boeken geschreven. Namelijk ‘Vertraging’ (1994),
‘De renner’ (1978), ‘De grot’ (1997) en ‘Kathy’s Dochter’ (2002).

Tijd en ruimte

Het verhaal speelt zich op meerdere plaatsen af en dus ook in verschillende tijden.

Hoofdstuk 1 : Speelt zich af in het jaar 1975, in Frankrijk,
vlakbij Dijon.

Hoofdstuk 2: Speelt zich af in het jaar 1983, ook weer in Frankrijk tijdens een vakantie.

Hoofdstuk 3: Ook dit hoofdstuk speelt zich af in Frankrijk, maar er wordt van hoofdpersoon gewisseld. In dit hoofdstuk worden in het kort het leven van de moordenaar, zijn motieven voor de moord en de voorbereidingen op de moord beschreven.

Hoofdstuk 4: Dit hoofdstuk is een vervolg op hoofdstuk 1, als Rex weer terug is van zijn vakantie. Aan het eind van dit hoofdstuk gaat de hoofdpersoon dood.

Hoofdstuk 5: Dit hoofdstuk bestaat maar uit 1 bladzijde, en is een vervolg op hoofdstuk 4. De hoofdpersoon is Lieneke en het verhaal speelt zich dan ook bij haar thuis af.

Het verhaal

Karakters

Rex Hofman:
Rex is een rustige, vrij serieuze man en heeft een hekel aan onzekerheid. Hij houdt ervan om spelletjes te spelen. Zo plaagt hij Saskia graag en net als Lemorne doet hij graag gedachtespelletjes. In 1983 is hij medewerker van een wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is dan 41 jaar oud. Hij heeft erg veel moeite met de verdwijning van zijn vriendin. Pas na acht jaar durft hij weer iemand ten huwelijk te vragen. Vlak daarna gaat hij grondig op zoek naar Saskia. Hij is een flat character, omdat hij niet veranderd gedurende het verhaal.

Raymond Lemorne:
Raymond is een Franse scheikundeleraar. Hij is getrouwd en heeft twee dochters. Aan het eind van het verhaal is hij 49 jaar. Hij heeft zeer vreemde ideeën, zo vraagt hij zich af hoe het is om van een flat af te springen. Hij redt een kind van de verdrinkingsdood en vraagt zich daarna af, hoe het is om iemand te doden. Hij doet dit dan ook zonder enig schuldgevoel. Hij houdt van het uitdenken van methoden en van experimenteren. Hij is een flat character, omdat hij niet veranderd gedurende het verhaal.

Saskia Ehlvest:
Saskia is negen jaar jonger dan Rex. Ze heeft last van claustrofobie, houd niet van autorijden en droomde als kind al dat ze gevangen zat in een Gouden Ei. Daar kon ze alleen uitkomen, door tegen een ander Ei te botsen. Ook is bekend dat ze ‘roodgespoeld wriemelhaar’ heeft en dat ze ‘ongegeneerd ijdel’ is. Ook zij is een flat character omdat zij niet veranderd.

Lieneke:
Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex, na de verdwijning van Saskia. Ze word ten huwelijk gevraagd door Rex, maar nadat Rex de nachtmerrie over het Gouden Ei had blijkt, dat Saskia altijd tussen haar en Rex in zal blijven staan. Lieneke is eigenlijk alleen belangrijk voor het verhaal vanwege haar relatie met Rex. Ze is een sociaal persoon en haar liefde voor Rex is heel innig. Ze is een flat character.

De structuur
De gebeurtenissen spelen zich over het al gemeen af in chronologische volgorde, maar er zijn ook flashback aanwezig in het verhaal.

De relatie tussen jou en de tekst
Ik vond het een goed boek om te lezen, soms wel wat lastig doordat niet alles in chronologische volgorde werd verteld, maar over het al gemeen ben ik er aardig makkelijk door heen gekomen. Dit komt mede omdat ik me goed kon in leven in het boek, ik zag alles voor me gebeuren. Dit komt omdat alles zo gedetailleerd word verteld. De gedachten en gevoelens van iemand kwamen ook aanbod. Ik kon me goed inleven in Rex, hij was bereid om zijn leven te geven om zo er achter te komen wat er mij de vrouw is gebeurt waar hij zo veel van hield. Dit ligt niet ver van mijn eigen ervaringen.
Ik vind de personen allemaal even boeiend, dit komt omdat iedereen toch anders is. Zelfs Raymond vond ik een mooi personage, niet om wat hij heef gedaan, maar juist de manier waarop. De thematiek sprak mij aan, ik hou van echtheid in een mens. En elk thema wat in het boek voor kwam was echt. De gedachtes, de gevoelens en de manier waarop men handelde.
De scéne die mij het meest is bij gebleven is toen Rex levend was begraven. Dat hij toen het gevoel had dat hij niet dood kon gaan, vond ik prachtig. Het hele gouden ei verhaal kwam weer aan bod.

Recentie

Recensie titel: kort verhaal van Tim Krabbe: het geweten uitgeschakeld
Auteur: Hans Vervoort
Gepubliceerd in: NRC Handelsblad
Datum: 06-07-1984

“Een boek van het genre “fantastische vertellingen”, want de Ik en hij-figuren
lopen in elkaar over in het boek en de tijd loopt soms achteruit”.

“Een fascinerend verhaal: argumenten hiervoor zijn een goede opbouw van de
spanning, uitstekend beschreven, goed getimede informatie en virtuoze tempowisselingen”.
” Een realistisch verhaal, want allerdaagse taferelen brengen het verhaal
steeds terug in de werkelijkheid”