Selecteer een pagina

Troy: het verhaal en de film

Het oorspronkelijke verhaal, ongedetailleerd:
Als huwelijkscadeau gaf Eris tijdens de bruiloft van Peleus en Thetis een appel cadeau, die ze temidden van de goddelijke en sterfelijke gasten wierp. De appel bevatte de tekst ‘Kallistei’, ‘voor de mooiste’ en al snel was het strijdperk teruggebracht tot de godinnen Hera, Athene en Aphrodite. Men koos de herder Paris als scheidsrechter en omdat de godin van de liefde hem de mooiste vrouw ter wereld beloofde, verkoos Paris Aphrodite boven de andere twee godinnen. Nu wilde het geval dat de mooiste vrouw ter wereld, Helena, reeds getrouwd was met Menelaos, koning van Sparta. Paris ging naar Sparta en met hulp van Aphrodite schaakte hij Helena in afwezigheid van Menelaos. Menelaos vond dit een goede aanleiding om Troje aan te vallen en zo zijn rijk te vergroten en riep de hulp van zijn broer Agamemnon in. En dat was het begin van de tienjarige Trojaanse oorlog.
Uiteindelijk werd met behulp van een kwaadaardig cadeau ook weer een eind aan de oorlog gemaakt. Toen na tien jaar belegering en schermutselingen de Grieken weinig waren opgeschoten ten koste van een groot aantal gesneuvelde manschappen, kwam Odysseus met een plan. De Grieken bouwden een enorm houten paard, een groepje ‘vrijwilligers’ verborg zich in de buik en vervolgens voer de Griekse vloot weg, om uit het gezicht van de Trojanen weer voor anker te gaan. De Trojanen zagen het paard als een offer voor Poseidon en wilden het, allerlei waarschuwingen in de wind slaande, uit alle macht de stad inslepen. Zelfs sloopten zij een deel van de poort toen bleek dat het paard te groot was om er door heen te kunnen. De festiviteiten vergden hun tol en toen de Trojanen blij, zat en uitgeput op één oor lagen, opende zich een luik in de buik van het paard en kwamen de Grieken naar buiten. Zij slachtten iedereen af die zij tegenkwamen en Troje ging in vlammen op.

Het verhaal in de film:
Bij een bezoek aan Sparta besluit Paris om Helena, de vrouw van de Spartaanse koning mee naar huis te nemen. Zij heeft daar geen bezwaar tegen, want ze vindt Menelaos maar een vieze oude vent.
Dus verbergt Paris zijn nieuwe aanwinst op het schip als ze terugvaren naar Troje. Halverwege de reis ontdekt Hektor haar, maar hij besluit niet terug te varen, omdat hij voorziet dat er hoe dan ook een oorlog op handen staat. Eenmaal aangekomen in Troje breekt de paniek toch een beetje uit bij Paris en hij begint allemaal rare voorstellen te doen, zoals zichzelf opofferen voor het vaderland, terwijl dat nutteloos is. Als het Griekse leger dan eindelijk voor de deur staat, besluit hij tot een tweemansgevecht met Menelaos om de vrouw. Hij dreigt dit te verliezen, maar als hij jankend aan de voeten van Hektor ligt steekt deze Menelaos alsnog neer.
Tijdens de strijd doodt Hektor per ongeluk het neefje van Achilles, die eigenlijk niet mee wilde strijden. Daardoor wordt Achilles woedend en ook hij gaat in een tweegevecht met Hektor en doodt hem daarbij. Zijn lijk neemt hij mee naar het Griekse kamp.
Priamos gaat daarop smeken bij Achilles om het lichaam van zijn zoon en krijgt dit mee, met de verzekering dat Troje tijdens de twaalf dagen durende rouwperiode niet zal worden aangevallen. Ook neemt hij Briseis mee, die een maagd van Apollo en nichtje van Hektor. Zij was eerder ontvoerd en deed dienst als liefje van Achilles.
In deze twaalf dagen bedenkt Odysseus de list met het paard, wat leidt tot de ondergang van Troje. Tot slot steekt Briseis Agamamnon met een mes in zijn keel en krijgt Achilles een pijl van Paris door zijn achillespees, nadat hij Briseis had gered van de bewakers van Agamemnon, die het maar niks vonden dat hun heer werd neergestoken door haar.

De hoofdpersonen zijn Achilles, Hektor, Paris, Priamos, Menelaos, Agamemnon en Helena. Ten gunste van de film zijn een paar personages uitvergroot, die in het verhaal een minder belangrijke rol hebben.
Achilles strijdt alleen voor zichzelf. Hij is niet loyaal aan zijn land of aan zijn koning, Agamamnon, maar aan zichzelf. Hij kan zich dit permitteren omdat hij de beste strijder van allemaal is. In plaats van dat het voor hem een eer is om te mogen strijden in het Griekse leger, is het voor het Griekse leger een eer dat hij (soms) mee wil doen.
Hektor daarentegen is wel loyaal aan zijn land en zijn koning. Hij gaat liever dood dan dat hij Troje zomaar overgeeft aan de Grieken.
Menelaos is een van macht bezeten man. Hoe meer hoe beter, en hij ziet het afgepakt worden van zijn vrouw als een goed excuus om zijn macht wat meer uit te breiden. Pas op de tweede plaats komt het terugkrijgen van zijn vrouw.
Ook Agamemnon vindt meer macht helemaal geen probleem en wil dus graag meevechten met Menelaos.
Paris is een naïeve jongeman. Hij heeft niet door dat de oorlog niet alleen het gevolg is van zijn schaakactie en hij denkt dat deze dan ook kan worden voorkomen door aan te bieden allerlei gevechten met Menelaos aan te gaan over wie de vrouw mag hebben, of door zichzelf en Helena terug te sturen naar Sparta, zodat de Grieken zich ook zullen terugtrekken. Pas veel later beseft hij dat deze oorlog er ook was gekomen zonder dat hij Helena had meegenomen, maar dan om een andere, net zo kleine reden.

Het viel me op dat een paar elementen ontbreken in de film. De grootste afwezigen zijn de godinnen waarmee het allemaal is begonnen. Zij spelen in de film geen rol, waarschijnlijk om het verhaal niet te ingewikkeld te maken.
Ook kloppen een paar dingen niet met het verhaal. In het verhaal pleegt Priamos zelfmoord samen met zijn vrouw. In de film wordt hij neergestoken door Agamemnon, en is zijn vrouw in geen velden of wegen te bekennen.
Ook Helena pleegt in het verhaal zelfmoord. In de film vlucht zij samen met de vrouw van Hektor weg.
Ajax gaat verrassend genoeg ook dood in de film. Hij wordt neergestoken door Hektor. In het verhaal gaat Ajax pas veel later dood. Hij moet eerst nog gaan bekvechten met Oysseus over de wapenrusting van Achilles, en dan pas doodgaan als hij die niet krijgt.
Verder speelt Briseis een veel grotere rol in de film dan in het verhaal. In de film is ze het liefje van Achilles en het nichtje van Hektor en is haar rol zelfs zo groot dat Achilles naar haar op zoek gaat terwijl Troje verwoest wordt, wat tot zijn dood leidt. Ook vermoordt ze Agamemnon. In het verhaal wordt hij echter gedood door zijn vrouw Klytaimnestra bij thuiskomst, omdat hij hun dochtertje had geofferd aan Artemis voor een gunstige wind.
In de film lijkt het ook of de oorlog in een paar dagen, hooguit een paar weken gevochten werd. Hij duurt echter langer dan 10 jaar. Dit vind ik toch wel het meest storende aan de film, omdat je zo een verkeerd beeld krijgt van de grootsheid van de oorlog.

Wat me verder opviel was het uiterlijk van de film. Dit was overduidelijk een high-budgetfilm, met uitgebreide decors, mooie locaties en een hele dure cast. De actie zat goed in elkaar en je verveelde je wat dat betreft geen moment. Ook met het verhaal heb ik mij niet verveeld, maar dan op een negatievere manier. Heel vaak zag ik dingen die niet kloppen met zoals ik het in mijn hoofd had en zoals het in de Ilias geschreven staat. Qua verhaal stelde het me dus teleur. Maar aan de andere kant, deze film is gemaakt om te vermaken, en niet om de mensen het verhaal van de Trojaanse Oorlog te brengen. Het gaat uiteindelijk bij deze film dus niet om het verhaal, maar op welke manier de filmmakers dit verhaal hebben gebruikt om er een aangenaam plaatje van te maken. Daarin zijn ze wel geslaagd.
Het grootste deel van de doelgroep van deze film kent het verhaal niet of slechts gedeeltelijk en stoort zich ook niet aan de gebreken die ik erin zag. Voor hen is dit dus een hele leuke film en heb ik dus pech dat ik weet hoe het had moeten zijn.