3e CKV verslag:
Architectuur:
Van Abbe Museum
(Eindhoven)
Recensie:
(http://www.vanabbemuseum.nl/nederlands/index.html)
Het Van Abbemuseum in Eindhoven is na een ingrijpende renovatie en uitbreiding op 17 januari 2003 officieel geopend door koningin Beatrix.
Met de renovatie van het oude museumgebouw uit 1936 en de integratie ervan in het spectaculaire nieuwe gedeelte, ontworpen door de Amsterdamse architect Abel Cahen, speelt het Van Abbemuseum in op veranderingen in de museumwereld en de steeds grotere verwachtingen van het publiek.
Het Van Abbemuseum is terug als één van de vooraanstaande musea voor moderne en hedendaagse kunst. De tentoonstellingsruimte is vier keer zo groot als voorheen. Naast een grensverleggend tentoonstellingsprogramma, waarin de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse kunst aan bod komen, kan voortaan ook de internationaal bekende eigen collectie worden getoond, met beroemde meesterwerken van onder anderen Picasso, Chagall, Lissitzky en Beuys.
Verwachtingen die ik vooraf had:
Ik verwachte niet echt veel… Alleen gewoon een museum als alle anderen. Een paar schilderijtjes naast elkaar. Ik ben een paar jaar geleden (toen in ieder geval het nieuwe gedeelte er nog niet stond) een keer in het museum geweest. Toen vond ik het ook niet zo geweldig… Dus ik verwachte niet te veel.
Wat heb ik gevonden over het museum:
(http://www.vanabbemuseum.nl/nederlands/gebouw)
Ik wist dus dat er een nieuw gedeelte aan was gebouwd. Ik had van te voren al een presentatie gezien op school van iemand die in het museum werkt. Over hoe het gebouw een beetje in elkaar zit en welke collectie er is en zo.
Het nieuwe gebouw ( van 2002) is ontworpen door architect Abel Cahen.
Het oude gebouw (van 1936) was ontworpen door architect Kropholler. Ze hebben het nieuwe gebouw erbij gebouwd omdat het oude gebouw te klein werd.
Nu is er genoeg ruimte voor wisselende collecties en er is ruimte gemaakt voor een bibliotheek, auditorium en een museumshop.
Het nieuwe gedeelte is bekleed met grijs natuursteen, Flammet uit Lapland.
De toren is het mooiste gedeelte van de nieuwbouw. Hij is 27 meter hoog en heeft schuine wanden. Daar komt ook elke verdieping op uit. Er zijn teksten op de muren geschreven. In het heel groot en heel klein. Het zijn teksten die men vaak via telefoon of brieven aan elkaar stuurt.
Speciaal voor het museum is de rivier de Dommel omgelegd. Er zijn vistrappen aangelegd en er is een ecologische oever. Zo is er ook een soort binnenmeer, wat gelijk ligt met de vloer van de nieuwbouw, je kan er vanaf het restaurant op kijken.
De Belgische vormgevers Maarten van Severen en Rem Koolhaas hebben een deel van het interieur ontworpen. Zij hebben het restaurant, het auditorium en de museumshop ontworpen.
Je komt het museum binnen via het oude gebouw, en je kan doorlopen naar het nieuwe gedeelte.
Globale indruk:
Ik vind het gebouw heel mooi in elkaar zitten. Het is echt leuk om er doorheen te lopen, vooral met al die doorkijkjes en de toren. Het is af en toe net een doolhof, maar waar je niet kan verdwalen. Je komt altijd wel ergens op uit. Ik ben speciaal een paar keer op een neer gelopen voor de architectuur, ik keek hoe het gebouw in elkaar zat. Ik vond het echt mooi. Echt ook iets van deze tijd.
Bespreking van de kunstzinnige middelen:
Wat zie je: hoe verhoudt het gebouw zich met de omgeving?
Zoals al bij de beschrijving van het gebouw staat, de rivier de Dommel is er speciaal voor omgelegd, dus daarbij past het gebouw nou goed. Het gebouw staat midden in de stad, maar wel net op een plaats waar wat natuur is, zoals een park en de Dommel.
Omdat het gebouw is gemaakt van natuursteen past het ook wel in zijn omgeving.
Wat zie je: welke materialen vallen op?
Zoals bij de vorige vraag al gezegd is valt de natuursteen op. Ook omdat die steen vaak verschillende kleuren heeft, van zwart naar grijs. Dat geeft een heel mooi contrast.
De muren binnen zijn allemaal wit, de vloer is grijs, ongeveer dezelfde kleur als de natuurstenen.
Wat zie je: wat is de grondvorm van het gebouw?
De alle vormen van het gebouw zijn strak, maar wel met veel schuine lijnen. Er zijn bijna geen gedeelten die echt recht lopen. Er komen niet veel ronde vormen in voor.
Wat zie je: hoe verhoudt zich de façade zich met de rest van het gebouw?
Binnen is het net zo onsymmetrisch als van buiten. Ik kon de logica tussen de vormen van de verschillende ruimtes niet ontdekken. Geen verdieping is hetzelfde qua ruimtes. De bovenste verdieping heeft zelfs maar een kamertje, terwijl de andere verdiepingen ongeveer vier of vijf verschillende ruimtes heeft.
Wat zie je: Valt de entree van het gebouw op?
Dat valt zeker op, want van buiten zie je het nieuwe gebouw al, maar je komt via het oude gebouw binnen. Je kan wel meteen doorlopen naar het nieuwe gebouw. Er is een trap voor de entree, en naar links en naar rechts een aflopende stoep.
Wat zie je: Wat valt op aan de constructie?
De toren is het centrale punt in het nieuwe gebouw. Ik kon het skelet niet ontdekken, waarschijnlijk zat het allemaal ingebouwd in de muren.
Werkwijze: Waardoor heeft de architect zich laten leiden?
Het nieuwe gebouw is oud, en wat klassieker, maar het nieuwe gebouw is heel erg modern. Heel strak, en er zijn verder geen speciale versieringen gebruikt.
Functie: Verwijst architectuur naar gebruiksfunctie van het gebouw?
Het gebouw wordt gebruikt als museum. Dat is ook wel duidelijk van de buitenkant. Het is een speciaal gebouw, en niet gewoon zomaar iets. Van binnen zijn er verschillende zaaltjes, dat wijst ook al op de gebruiksfunctie.
Betekenis: Welke associaties roept het gebouw op?
Ik vind het gebouw bij de abstracte architectuur horen. Het is heel modern en strak. Ik hou daar ook wel van. Ik vind klassieke bouw ook mooi, maar op een andere manier. Dat lijkt vaak zo op elkaar. Dit is altijd anders naar mijn gevoel, er is altijd wel wat speciaals aan. Ik vond dit wel mooi.
Wat heb ik mooi/minder mooi gevonden:
Ik vind het nieuwe gebouw heel mooi omdat het zo speciaal is met al die doorkijkjes, de toren enz. Ook de bibliotheek en de museumshop vond ik bijzonder. Zoiets zie je niet veel, en daarom hou ik daar wel van. Het oude deel vond ik minder mooi. Dat waren gewoon een paar zaaltjes op dezelfde verdieping. Dat is zo standaard. En dan de combinatie vind ik dan wel weer mooi, dat is ook bijzonder, een heel nieuw deel vast aan een ouder deel.
Wat heb ik ervan geleerd:
Ik heb van dit museumbezoek geleerd om niet alleen naar de schilderijen te kijken maar ook naar het gebouw zelf.
Welke nieuwe zaken heb ik leren kennen:
Om te kijken naar hoe het gebouw in elkaar zit. Hoe het gebouwd is, waar het skelet is, wat er speciaal aan is enz.