Selecteer een pagina

A. samenvatting
Yehuda, Lala (zijn zus), zijn moeder en zijn vader (alle vier joods) woonde in Lwów in Polen. Ze vluchte voor de Duitsers, maar toen de Russen Lwów bezette gingen ze terug. Lala is erg knap en ziet er niet joods uit vergeleken met Yehuda. Lala had een vriend, Ludwig Selig, die hun zou helpen vluchten voor de Duitsers.Toen in het voorjaar van 1941 de Duitser de Russen uit heel Polen verdreven. (Op Petljoera-dag(dit was een Oekraïense ambtenaar die in 1926 in Parijs door een joodse studente was gedood.)) werd Yehuda’s vader ‘gearresteerd’ door de Oekraïener’s die in die tijd met de Duitsers samenwerkte.
Ze zouden hem nooit meer terug zien.
In het voorjaar van 1942 moesten ze het getto van Lwów in. Daar zorgde Ludwig voor Arische identiteitsbewijzen zodat ze konden ontsnappen naar Krakau, dit deden ze ook.

Een ander probleem was het joodse uiterlijk van Yehuda, zijn neus, zijn haren en vooral zijn besnijdenis,Z’n haar kleurde ze blond, maar de anderen pogingen mislukte. In september werd Ludwig gearresteerd; Yehuda, Lala en hun moeder zouden er helemaal alleen voorstaan. Ze gingen het katholieke geloof gebruiken en leren om zo de Gestapo te kunnen bewijzen geen Jood te zijn. Yehuda hoefde dat niet, omdat ze het zo aan z’n besnijdenis konden zien.

In april 1943 gingen ze naar Warschau, in een grote stad zouden ze niet zo opvallen. Yehuda kreeg daar een baantje bij de Duitse tandarts Brabetz. Zijn moeder werkte daar als huishoudster bij de Duitser Rockschmidt, waar ze een goede band mee opbouwde. Yehuda kreeg daar een pak dat erg leek op het pak van de Hitler-Jugend, hierdoor kon hij zich beter op straat vertonen. In het voorjaar van 1944 werd het duidelijk dat de Duitsers de oorlog zouden verliezen. In de zomer vertrokken Rockschmidt en Brabetz uit Warschau vanwege de Russische dreigingen.

Toen kwam de opstand van Warschau tegen de Duitsers; de Russen zouden spoedig komen,maar dit bleek nog tegen te vallen. Yehuda melde zich bij het Poolse leger in Warschau waar hij koerier werd. Dat was erg gevaarlijk werk en door uitputting stierf hij bijna. Na veel onnodig doden en gewonden kwam Warschau weer in handen van de Duitsers. hij vond zijn moeder en zus weer terug, en ze moesten naar een werkkamp in Duitsland. Na een lange vreselijke reis in een overvolle trein kwamen ze aan in een werkverdeelkamp in Wilhelmshagen. Via een bewaker konden ze in contact komen met Rockschmidt, die hen dan zou kunnen ophalen en meenemen naar zijn landgoed in Erzberg.

Een groot probleem was de zogehete ontluizingprocedure, na een douche moest je gelijk laten zien of je besneden was. Yehuda zou daar dus niet doorheen komen. Hij wist echter te ontsnappen en een paar dagen later werden ze opgehaald door Rockschmidt. Op het landgoed moest Yehuda verschillende dingen doen als boerenknecht. Toen op 28 april 1945,( na zes jaren oorlog) de eerste Russen op Erzberg aankwamen, was de oorlog voorbij. Ze namen veel eten mee en gingen te voet terug naar Polen.
.
B. mening
Ik ben van mening dat ,het een goed aangrijpend boek ik dat veel mensen zullen gaan lezen,Omdat de tweede wereld oorlog erg veel mensen boeit,en mensen komen er graag meer over te weten.alleen kom je wel de meest gruwelijke dingen te horen zoals dat een vrouw(Halina) bevalt van twee dode baby’s, Omdat je weet dat dit een waar gebeurt verhaal is krijg je toch wel even kippenvel.

C. Biografie

Titel: Verloren kinderjaren
Oorspronkelijke titel:The lost Childhood:a memoir
Schrijver:Yehuda Nir(een herinnering)
Vertaalt uit: Engels naar Nederlands
Vertaler:Tinke Davids
Uitgeverij:Kwadraat
Oorspronkelijke uitgever: Harcourt Brace Jovanovich
jaar van uitgave in Nederland:1991
Jaar van uitgave in Engeland:1989